Het stikstof probleem is opgelost

De absolute macht

De berekeningen van het RIVM-AERIUS meetprogramma werden één op één gekoppeld aan wettelijke NL EU verplichtingen, waardoor de ecologen, een absolute macht over de maatschappij krijgen, vergelijkbaar met de macht van de regering, zij het dat de onderzoekers de 25-30 miljard €, min of meer naar eigen inzicht kunnen besteden, daar moet Sjaak van de Tak als onderhandelaar namens LTO ook tegenaan gelopen zijn. Omdat het om vele miljarden gaat terwijl de trias politica wegvalt is er sprake van een politieke en juridische noodsituatie, die goed ingeschat moet worden, omdat de ecologen meer juridische macht hebben dan de regering. Daar moet natuurlijk wel wat tegenover staan, zoals de zekerheid dat het natuur doel! gerealiseerd zal worden.

Reactie van het kabinet Rutte IV

Dit krijgt gestalte in de stellingname van het kabinet:

  1. De Minister President Mark Rutte wil: Stikstofconcentraties in de bodem, lager dan de EU norm van 50mg/l.
  2. Christianne van der Wal-Zeggelink, de Minister voor Natuur en Stikstof wil: De natuur versterken en tegelijk investeren in toekomstbestendige landbouw. Ik sta voor deze opdracht. Dat doen we door per gebied aan de slag te gaan. Dit vraagt een bijdrage van alle sectoren, van de landbouw, tot de bouw, de industrie en mobiliteit.
    Zij
    wil dit doen door de melkveestapel of bij nader inzien, de stikstof depositie tot de helft van de huidige waarde te reduceren.
    Achteraf kan zij zich niet vinden in de juridische consequenties van het verslechteringsverbod.
  3. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Piet Adema wil: Perspectief bieden aan de agrarische sector.

De LTO onderhandelaar, Sjaak van de Tak, merkt dat er geen beweging in het standpunt van de gijzelnemers zat. Hij merkt dat alles (door het verslechteringsverbod) en de opstelling van de ecologen, in beton gegoten was, maar het was nog veel erger dan wat Sjaak van de Tak, ooit had kunnen bedenken. Er wordt 25-30 miljard € uitgegeven aan een project terwijl géén van de bovenstaande 3 doelen van het Kabinet Rutte IV, realiseerbaar is. 

Drie geboden of één verbod?

Stel we willen de natuur herstellen door 3 geboden na te leven: {a, b, c} dan schrijven we dat met de logische operatoren {& | ¬ ≡} {en, of, niet, identiek gelijk} onder gebruikmaking van positieve logica op als:

a & b & c  ≡  ¬(¬a | ¬b | ¬c)

Laat a een verbetering zijn, dan is ¬a een verslechtering en ¬(¬a is een verslechteringsverbod, maar als we de

deelexpressie: | ¬b | ¬c) zomaar weglaten, begeven we ons op het gebied van kersen plukken, een tactiek waarbij bewijzen, uitspraken of feiten selectief genoemd worden om een werkwijze of een verdienmodel te verdedigen. In de wetgeving zijn zulke technieken niet toelaatbaar zijn.

Bij het bewijs dat ik nog zal uitwerken zal ik uitsluitend werken met de positieve logica zoals a & b & c en stel ik dat {a, b, c} voor alle tijd (t) en voor elke plaats (x,y), voldaan moeten worden, zoals dat bij gebruik van de logica altijd het geval is. In de praktijk betekent het voldoen van een logische expressie, dat we willen dat het monitoring programma, na het correct doorlopen van alle causale verbanden, als waarde voldaan afgeeft. De tijd dat we de maatschappij met 10 geboden konden inrichten lijkt, gelet op de huidige geheel onleesbare wetten, voorbij.

Voorwaarden en één predicaat

Ik onderscheid voorwaarden, zoals de overbemesting voorwaarde!, de depositie voorwaarde!, maar ook het assimilatie predicaat dat de hoogte van de grondwaterspiegel h(x,y,t) koppelt aan de hoogte van  het maaiveld mv(x,y), om met behulp van de diepte ontwatering d(x,y,t) = h(x,y,t) - mv(x,y) en de assimilatie curve van het gewas de mest verliezen naar de bodem te kunnen bepalen en daarmee ook de schade die ontstaat door de winning van grondwater.

Hetgeen Gegeven is dient bij een randvoorwaarden probleem gebruikt te worden voor het opstellen van logische vergelijkingen die gekoppeld zijn aan ongelijk heden, zoals a < x <= b. Deze onderwerpen worden nader beschreven in het thema assimilatie van mest! Het predicaat heeft als eigenschap dat het pas als de diepte ontwatering het punt h3 van de assimilatie curve heeft bereikt een zeer sterke invloed heeft op de levenscyclus, die zich uit doordat de hele mestgift bij een verdere verlaging met een waarde in de orde van 0.2m tot 0.25m, afhankelijk van het actuele bodemprofiel, als verlies naar de bodem achterblijft. Schaalbare winvelden worden altijd zo ontworpen dat de mest verliezen naar de bodem altijd naar 0 convergeren! Als niet-lineair gedrag op de voorgrond treedt, dan moeten we op onze hoede zijn. Dan spelen bij gebrek aan een analytische oplossing, convergerende algoritmes de hoofdrol, bij simulaties, maar ook bij de bewijsvoering, waarbij de niet lineariteit moet worden opgenomen in de logica van de bewijsvoering. Pas dan kan het bewijs de best mogelijke oplossing beschrijven. Daarbij speelt de diepte ontwatering d(x,y,t), als causale oorzaak, van het al dan niet voldoen van het predicaat de hoofdrol. Pas als de afstand tussen regenbuien groot wordt, heeft het zin om het model van de mest verliezen naar de bodem en de berekening van de compensatie vergoedingen, conform art. 7.18 water wet, verder te verfijnen.

Vergunningen strijdig met wetten

Het is niet handig als de overheid vergunningen uitgeeft, voor grootschalige drinkwaterwinningen met een verlaging van 2m tot 4m rond de pompput, en tegelijk normen voor de stikstofconcentratie in de bodem groot 50mg/l vastlegt, als blijkt dat de vergunde winvelden niet aangepast zijn op de schaal van de watervoerende laag. Zulke (punt)winningen hebben, direct nadat ze in gebruik worden genomen al een groot cirkelvormig gebied rond de pompput waarbinnen grote mest verliezen naar de bodem ontstaan als gevolg van diepte ontwatering, die de agrariërs niet kunnen beïnvloeden. In de eerste 5 jaar nadat de vergunning werd afgegeven wordt dat gebied steeds groter, omdat het grondwater alleen maar naar de pompput stroomt als er een voldoende grote gradiënt in de grondwaterspiegel aanwezig is. Met zulke winvelden is het onmogelijk om overal het natuur doel! te realiseren. Hierdoor zijn {1gemiddelde, grootste} mest verliezen naar de bodem ontstaan, die een gevolg zijn van diepte ontwatering groot {34%, 95%} van de mestgift. Op basis van de kennis van de vorm van de assimilatie curve weten we nu dat er een bijbehorende gemiddelde verlaging berekend kan worden groot {0.085,0.24}m beneden h3, die de vele malen te grote mest verliezen naar de bodem veroorzaken.

Wetgeving gebaseerd op gemeten gemiddelden van de stikstofconcentratie is niet erg zinvol omdat we op basis van de meting niets weten over de oorzaak, en dus ook niet weten op welke plaats (x,y), en op welk tijdstip (t) de stikstofverliezen naar de bodem zijn ontstaan en wat de actuele diepte ontwatering d(x,y,t) was.

De reductie van de depositie van stikstof tot 0, kan er niet voor zorgen dat de diepte ontwatering d(x,y,t), kleiner zal worden.

Door uitsluitend voort te borduren (kersen plukken) op de depositie van stikstof ontstaat een verdienmodel dat is gebaseerd op een pseudowetenschap met logische regels, die de belangrijkste causale verbanden uit hetgeen Gegeven! is, negeert.

De zo belangrijke niet lineaire verbanden verdwijnen door middeling. Omdat er vanuit de provinciale wetgevers (vaak de drinkwater sector), geen interesse was in het correct berekenen van de compensatie vergoedingen conform art. 7.18 waterwet, kon er een pseudowetenschap ontstaan die is doorgedrongen tot in de EU wetgeving.

Elke pseudowetenschap heeft een achilleshiel, waaraan je kunt zien dat er essentiële fouten worden gemaakt.

In dit geval mag het duidelijk zijn dat een heel grote of een heel kleine depositie van stikstof geen enkel effect heeft op de hoogte van de grondwaterspiegel ten opzichte van het maaiveld: de diepte ontwatering, terwijl het uit de berekening met gemiddelden wel duidelijk is dat de inmiddels toegenomen diepte ontwatering, de oorzaak is van de stikstofverliezen naar de bodem. Dit wordt bevestigd door de standplaats vergelijking gewasopbrengst, die aantoont dat de meststoffen in de bodem in de omgeving van een winveld en ook op grote afstand, en over een groot areaal, niet meer bij kunnen dragen aan de groei van het gewas, als gevolg van diepte ontwatering.

Overzichtelijke wetten

Hard en georganiseerd werken ligt ten grondslag aan de oplossing van een buitengewoon probleem daarom geeft het veel voldoening als je begrijpt hoe alles dat Gegeven is samenhangt. Op zo'n moment heb je ook de kennis, die nodig is om wetgeving overzichtelijk samen te kunnen stellen. Dat is iets dat echt aandacht verdient, want zo kan de overheid heel veel onnodige kosten voorkomen.

Het belang van causale verbanden

Het RIVM 1.schrijft in 2014 in een rapportage in opdracht van de drinkwatersector, die in 2016 wordt opgevolgd door een 2.publicatie van KWR, het onderzoeksinstituut van de VEWIN:

Het mestgebruik in de agrarische sector is de dominante oorzaak van verhoogde nitraatconcentraties in het grondwater in gebieden met intensieve landbouw. In een aantal pompputten voor drinkwaterwinning wordt hierdoor de drinkwaternorm van 50 mg/l nitraat overschreden.

Het bovenstaande is geen causaal verband, maar een cirkelredenering, die niet volgt uit 3.hetgeen Gegeven is.

De natuur kent geen cirkelredeneringen, daarom is de standplaats vergelijking gewasopbrengst zo informatief. Doordat het assimilatie predicaat als gevolg van diepte ontwatering, niet voldaan wordt, kan het gewas nog maar 5% van de mestgift gebruiken voor de groei, daardoor ontstaat bij deze standplaatsvergelijking het ongekend grote mest verlies naar de bodem van 95% van de mestgift.

De Laplace voorwaarden veronderstellen dat het onderliggende systeem lineair, tijd (t) en plaats (x,y) invariant, en stabiel is, maar het probleem bij het herstellen van de natuur is dat er in twee geheel verschillende vakgebieden, onderdelen zijn die een wezenlijk niet-lineair gedrag vertonen: 1e de assimilatie curve en 2e de hydrologie van dunne watervoerende lagen, die gekenmerkt wordt door het feit dat het water altijd de weg van de minste weerstand volgt. Dit soort problemen kunnen niet worden opgelost met technieken die veronderstellen dat de Laplace voorwaarden geldig zijn, zoals grondwaterformules, de tijdreeksanalyse, de stikstof balans, of een monitoring programma dat uitsluitend stikstof concentraties in de bodem meet.

Vakgroepen specialiseren zich juist enorm omdat zij geld moeten verdienen uit de 2e en de 3e geldstroom, daardoor heeft iedereen z'n eigen waarheid, en niemand het volledige overzicht. Deze problematiek kunnen we doorbreken door de technieken uit de 3meetkunde toe te passen, waarbij we opschrijven wat Gegeven is en Gevraagd wordt. Op basis daarvan wordt een Bewijs gegeven. Wie dat doet, en de puzzelstukjes in thema's onderbrengt, ziet ook meteen dat de mestgift in landbouwgebieden, en natuurgebieden als gevolg van het proces van natuurlijke nitrificatie van dezelfde ordegrootte is, waardoor de mest verliezen naar de bodem  voor gewassen met een kort wortelgestel, ook van dezelfde ordegrootte zijn.

Soortgelijke problemen, waren ook ontstaan in de elektrotechniek bij het ontwerp van grote geïntegreerde schakelingen.

Prof. Lynn Conway en prof. Carver Mead, hebben 4,5een grote stap voorwaarts mogelijk gemaakt door ontwerpers uit vele disciplines te leren hoe ze over de grenzen van hun eigen expertise heen, heel goed samen konden werken en bovendien veel konden leren zonder dat het team kostbare fouten ging maken. Het resultaat was altijd een prototype van een geïntegreerde schakeling, dat ook echt in productie werd genomen.

  1. N.G.F.M. van der Aa, L.J.M. Boumans, J.W. Claessens, Gevolgen van vermesting voor drinkwaterwinning, RIVM rapport 2014-0116.
  2. A. van Loon, D. Fraters, De gevolgen van mestgebruik voor drinkwaterwinning, KWR 2016.023, maart 2016.
  3. Johan Frederik Lodewyk Schröder, Over de meetkundige bepalingen, Volume 1, Uitgegeven door de eerste klasse van het Koninklijk Nederlands instituut van wetenschappen, letterkunde en schone kunsten, Amsterdam, C.G. Sulpke, 1835
  4. Mead–Conway VLSI chip design revolution.
  5. The "Mead & Conway Revolution" in VLSI Integrated Circuit Education.

Kennis van zaken

Voorop moet staan dat wetenschappelijk onderzoek uit moet gaan van hetgeen Gegeven is, en een oplossing moet geven voor hetgeen Gevraagd wordt. Maar er was niemand die hetgeen Gegeven was, over de grenzen van alle vakgebieden heen, had vastgelegd. Een Constructief Bewijs moet de eenvoudigste (goedkoopste) oplossing geven die bij de vraagstelling past. Als we achteraf een omgevingswet maken waarin gesteld wordt dat de stikstof concentratie in de bodem niet groter mag zijn dan 50mg/l dan kan het feit dat we het volledige overzicht niet hebben impliceren dat alle winvelden van de drinkwatersector, niet meer voldoen aan de wettelijke eisen, met als gevolg dat de vergunningen verloren kunnen gaan afhankelijk van de causale verbanden die uit hetgeen Gegeven is, volgen.

Daarom is een vooruitziende blik, onmisbaar want de kans is groot dat er even later iemand komt met het verzoek om de verdroging van bomen tegen te gaan, om bosbranden waar mogelijk te voorkomen om een versnelde klimaat verandering op globale schaal alsnog tijdig te kunnen stoppen.

De D66 coryfee Alexander Rinnooy Kan  stelt:

Wie denkt dat kennis duur is,

weet niet wat domheid kost

Nu we weten dat er moeilijke onderwerpen zijn die vragen om een fundamentele aanpak, dan is het van groot belang om te weten dat er betere technieken bestaan voor de realisatie van het beoogde winveld.

We kunnen bij de realisatie van de winvelden, gebruik maken van de eliminatie van de transport verlaging, waardoor de winningsverlaging, groot 0.2m overblijft.

Waar winst het handelen bepaalt

De winst kon, ook bij een relatief lage prijs van het drinkwater op peil blijven, door toepassing van de achtergrond verlaging: De grondwaterspiegel h(x,y,t) werd verhoogd met de winningsverlaging, die de achtergrondverlaging werd genoemd om aan te geven dat de drinkwatersector geen betere verklaring voor deze verlaging kon bedenken.

Met d(x,y,t)+Δ als diepte ontwatering d(x,y,t) werd de compensatie vergoeding berekend, met steeds dezelfde assimilatie curve. Het actuele mest verlies van {34%,95%} werd berekend bij een actuele verlaging van {-0.085,-0.24}m ten opzichte van h3. Prof. M.P.F. Bierkens omschrijft het gebruik van de achtergrondverlaging als volgt: Als je een deel van de verlaging verklaart uit de achtergrondverlaging, heeft dat veelal een groot effect op de berekende schade van een winning. De toepassing hiervan geeft verlagingen voor de berekening van de schade groot {+0.115,-0.003}m ten opzichte van h3. Dit had als gevolg dat er nog slechts een zeer kleine compensatie vergoeding werd afgedragen voor de berekende  verlaging van -0.003m ten opzichte van h3. Door toepassing van de achtergrondverlaging wordt de winst verhoogd, maar de mest verliezen naar de bodem veranderen niet.

Daardoor is de berekening van de landbouwschade vals, terwijl gelijktijdig de wettelijke norm voor de stikstofconcentratie in de bodem van 50mg/l zeer ver overschreden wordt en nooit meer realiseerbaar zal zijn zolang de achtergrondverlaging gebruikt wordt. Dit zorgt ervoor dat de voorgenomen samenwerking tussen de drinkwatersector en de ecologen in het kader van een landbouw akkoord, niet alleen zeer schadelijk is voor de natuur, de drinkwatersector, maar óók voor de landbouw. Hierdoor zijn de doelstellingen 1..3, van het kabinet Rutte IV, alle niet realiseerbaar.

Door de introductie van wetten gebaseerd op kersen plukken, kon een pseudowetenschap ontstaan, met wetten die onschuldigen schuldig verklaren op basis van de wet en regelgeving en niets anders. Dit is de overtreffende trap van een gerechtelijke dwaling, die een hele bevolkingsgroepen treft.

Ik ben een groot natuurliefhebber, maar het zit me dwars dat het natuurdoel nu niet meer realiseerbaar is, terwijl de belastingbetaler 25-30 miljard lichter wordt gemaakt en er veel onrecht wordt uitgestort over de burgers, die de overheid, het wetenschappelijke onderzoek, de corrigerende rol van de journalistiek, en het functioneren van de ministeries die publicaties achterhouden voor de verantwoordelijke ministers, naar nu blijkt, geheel terecht, niet meer vertrouwen.

Natuurlijk moet het verslechteringsverbod van tafel, maar een wetgeving die onschuldigen schuldig maakt, mag nooit een alternatief zijn voor een projectaanvraag waar meerdere onderzoeksgroepen op in kunnen schrijven.

Verontwaardigd

De agrariërs waren, net als hydrologen van Alterra, die gebonden waren aan de regels voor integer onderzoek, verontwaardigd. Maar intussen gingen alle provincies deze zeer lucratieve achtergrondverlaging toepassen. Prof. C. Van den Akker van de TU Delft, had de technieken van de groep van prof. L.F. Ernst toegepast en had ontdekt dat de achtergrondverlaging gelijk is aan de winningsverlaging die bij de transportverlaging opgeteld moest worden. Al in 1973 had G.W. Bloemen de hoogte van de winningsverlaging op de rand van het winveld A bepaald op 0.18m.

De 1ecologen zochten naar nieuwe verdienmodellen in samenwerking met de drinkwatersector. Uit de woorden van Raoul Bino blijkt, dat de onder leiding van de provincies, het contract met de agro-hydrologen, waaronder prof. R.A. Feddes, en dr. J.C van Dam, en ook de vele hydrologen van Alterra, die het probleem op hadden kunnen lossen, is 2verbroken door de provincies.

Door de samenwerking met de drinkwatersector kregen de ecologen een grote publicitaire voorsprong, ook op radio en tv, terwijl onder het maaiveld in zeer grote delen van ons land de grondwaterspiegel steeds verder weg zakt, door het gebruik van winvelden die niet schaalbaar zijn, waardoor de gewassen, óók in natuurgebieden, de mest niet meer door assimilatie op kunnen nemen, met als gevolg dat de mestverliezen naar de bodem, over niet al te lange tijd overal de uitzonderlijke waarde van ~95% van de mestgift zullen aannemen. Waar wetenschappelijk onderzoek vaak gericht is op het vergaren van nieuwe  kennis, lijkt het (3,4)zoeken naar verdienmodellen de nadruk op het eigenbelang te leggen. Als we rekening houden met dit onderscheid is het beter te begrijpen waarom het natuur doel niet realiseerbaar is.

  1. R. Bino, Op zoek naar nieuwe verdienmodellen, Resource: nr. 9 – 8 december 2016
    .... 2. Het Wageningse contractonderzoek is in crisis. Ouwe trouwe opdrachtgevers zijn weggevallen, nieuwe verdienmodellen zijn nodig. Een werkgroep onder leiding van Raoul Bino denkt hier nu over na. De eerste succesvolle voorbeelden zijn er.
    .... 3.
    Wat bij die marktverkenning helpt, zegt Bino, is dat de businessunit managers niet ieder voor zich bij bedrijven op de koffie gaan, maar samen optrekken. We moeten strategischer zijn, ons afvragen: welke businessunit kan het beste naar deze klant? We moeten relaties niet voor onszelf houden, maar elkaar helpen.
    .... 4. En wat moeten we laten? ‘We moeten niet onder het tarief werken en geen dingen doen waar we niet goed in zijn. Je bent expert. En als je dat niet bent, haal je er een expert uit een andere kenniseenheid bij. Je moet anders gaan kijken, vanuit de markt.

Problemen met de bedrijfszekerheid

In de publicatie van de drinkwatersector zelf, die een opvolger was van de RIVM publicatie, werden alle problemen waar de drinkwatersector mee worstelt, gekoppeld aan mestgebruik in de agrarische sector, Arjen Frentz stelt op basis daarvan in Trouw: "Overbemesting is een groot probleem", maar we hebben zojuist gezien dat er mest verliezen naar de bodem optreden als gevolg van diepte ontwatering, groot {34%, 95%} van de mestgift. Het PBL

Dan wil je meteen weten of er nog andere relevante effecten zijn die ook zo sterk beïnvloed worden door de diepte ontwatering. Bij het nalezen van de literatuur komen we het thema zure sulfaat bodem tegen en ook het thema kwel tegen die beide via het predicaat zeer sterk worden beïnvloedt.

De problemen die in het kaartje van fig. 1. zichtbaar zijn gemaakt, zijn problemen waar het merendeel van alle drinkwaterbedrijven wereldwijd mee worstelen, dit zijn problemen die niet optreden als er schaalbare winvelden worden gebruikt. Het is bij het ontstaan van een zure sulfaatbodem van groot belang dat we de mogelijke effecten goed op ons netvlies hebben, om vervolgens de diagnose goed te kunnen stellen, door het causale verband in de omgekeerde richting te doorlopen. Een kwel zone met kristalherder grondwater, is zo belangrijk door de bodempassage van het water door een gebied met denitrificerende bodembacteriën. De zure sulfaatbodem en de kwelzone waren al heel lang bekend. De kwel zone werd met name gebruikt om de effecten van zure regen (stikstof depositie) tegen te gaan bij vennen door de bodem en vooral ook de vennen regelmatig schoon te spoelen met kristalhelder water. De stikstof depositie van vandaag is gewoon de zure regen van weleer.

De zure sulfaat bodem tast de houtvaten van een boom, zoals een eik aan. Daardoor wordt de kern van de stam zacht als een witbrood, dat je tussen de vingers kunt vermalen. Insecten tasten de bast en de bastvaten aan. Het is een heel indrukwekkend gezicht om te zien hoe hele bomen of zelfs windturbines, spontaan geveld worden door een kleine diepte verlaging. Omdat de veroorzaker de provincie er niet naar omkijkt is een beleid gebaseerd op voorzichtigheid geboden.

Dat zowel het RIVM en ook de waterleidingbedrijven de causale verbanden verkeerd leggen blijkt, als we winvelden gaan gebruiken met een minimale diepte ontwatering, en dat het gaat om een effect dat allang bekend is onder de naam paalrot, dat sinds de gehele geschiedenis van het bouwen in Amsterdam al bekend is.

Hiermee is meteen het zeer grote verschil duidelijk gemaakt tussen de huidige winvelden en de winvelden die door de eliminatie van de transportverlaging,  schaalbaar zijn.

De stikstofnorm halen

Om de stikstofnorm van 50mg/l voor de bodem te kunnen halen, ook als er in het geheel geen landbouw zou zijn, is het noodzakelijk dat de provincies het gebruik van schaalbare winvelden dwingend voorschrijven. Ik zou het heel normaal vinden als in dat geval een passend deel van de miljarden naar de drinkwatersector gaan om schaalbare winvelden te bouwen en ook te exploiteren.

Dan kunnen we meteen een brief schrijven aan de hoogste NL EU rechters, waarin staat dat Nederland als een van de weinige EU landen in staat is om de NL EU het natuur doel te realiseren en de gijzeling opheffen.

Want zonder schaalbare winvelden kunnen de ecologen, niet voldoen aan de verwachtingen die ze hebben gewekt bij de Nederlandse burgers, de agrariërs, de natuurorganisaties, en de hoogste NL en EU rechters, aangaande het realiseren van het natuur doel.

Wetenschap onder druk

De hydrologen van Alterra moesten zich aan de regels van de wetenschappelijke integriteit houden. Daardoor was er een grote drang om het probleem, van de grondwaterspiegel die spontaan hogere waarden aanneemt, intercollegiaal op te lossen, door over het onderwerp van de achtergrondverlaging te publiceren. Dat werd heel gauw onmogelijk gemaakt:

Alterra werd zodanig onder druk gezet dat de medewerker, die probeerde het probleem van de achtergrondverlaging op te lossen, werd ontslagen.

De toenmalige voorzitter van de NHV prof. M.P.F. Bierkens, kreeg daarna alsnog de rol van bemiddelaar: Hij formuleert het probleem zonder partij te kiezen, alhoewel het opvalt dat er bij zijn beschrijving van de achtergrondverlaging geen woord Spaans zit.

Een compacte beschrijving van een probleem is vaak de beste, dat geldt ook voor de uitspraak van prof. M.P.F. Bierkens.

Het is niet goed als universiteiten een opdrachtgever steunen om een eigen verdienmodel te mogen behouden, want dan is er geen impuls meer om betere winvelden te maken. Als de Universiteiten geen nieuwe problemen op kunnen lossen, dan moet er een samenwerking tot stand komen, waardoor er een kant en klare oplossing ontstaat voor de winning van grote debieten grondwater met schaalbare winvelden.

Daardoor wordt de zuiveringsinspanning die de drinkwaterbedrijven moeten leveren kleiner, maar wordt ook het natuurdoel realiseerbaar. Het is heel goed mogelijk om zo'n initiatief op korte termijn te starten. Het is belangrijk dat de burgers en de politiek zo'n gang van zaken steunen, dat is goed voor de economische ontwikkeling van Nederland, die straks nog grote opgaven heeft op te lossen met de wederopbouw van Nederland en Oekraïne en het weer op niveau brengen van de landsverdediging. Het is ook belangrijk dat de drinkwatersector begrijpt hoe belangrijk schaalbare winvelden zijn, zowel voor de eigen bedrijfsvoering, en ook voor de natuur.

Prof. M.P.F. Bierkens toont met een paar woorden aan dat de schade die ontstaat door diepte ontwatering, en niet door iets anders, immers de schade verdwijnt ook weer door de omgekeerde bewerking toe te passen: het verhogen van h(x,y,t) met Δ.

Deze observatie is ook van groot belang voor de bepaling van het natuurdoeltype in de nul-toestand. Daarover later meer.

Natura Docet

De natuur doceert, Is de naam van het beroemde natuurmuseum in het NO Twentse Denekamp, dat gesticht werd door meester J.B. Bernink. Dit museum is echt een aanrader, voor iedereen die is geïnteresseerd in het herstel van de natuur. Bij de standplaatsvergelijking gewasopbrengst was het de natuur zelf die het duidelijk maakt dat de achterblijvende groei, niet  veroorzaakt kon zijn door

overbemesting, maar alléén door mest verliezen, naar de bodem die ontstaan door een zodanig grote  diepte ontwatering dat de assimilatie van bemest grond water door het gewas g wegvalt, waardoor de groei van het gewas g achterblijft. Dit soort controles zijn onmisbaar bij het opstellen van bewijzen.

Het natuurdoel type

De natuur, flora en fauna, heeft geen baat bij menselijke wetten om te kunnen functioneren, de natuur functioneert autonoom, vanuit een bepaalde toestand, maar de mens kan wel leren van de natuur, met als doel om de natuur te versterken.

De natuur is als een puzzel waarvan de puzzelstukjes al lang voordat de Dinosauriërs deze aarde bevolkten met vegetariërs en vleeseters en puzzelstukjes die op een beperkt aantal manieren gelegd kunnen worden. Dit geeft veel facetten, die alle samen bepalen hoe de natuur er op een bepaalde standplaats (x,y) en in een tijdstip (t) van z'n ontwikkeling, eruitziet.

Het begint bij de geologie en de ijstijden, de bodemopbouw, de vestiging van pionier gewassen, de ontwikkeling van de soorten, de natuurlijke selectie, het belang van de onderling gekoppelde processen en het belang van voedingsstoffen, met name van mest en water maar ook van zuurstof O2 en koolzuurgas CO2, voor alle gewassen en alle dieren, ongeacht of het gaat om natuur of landbouw gebieden.

Dat de natuurwetgeving is aangepast op de mogelijkheid om de agrariërs en de maatschappelijke sectoren te kunnen gijzelen is onbegrijpelijk, omdat daardoor onschuldigen, schuldig worden door de wet en regelgeving en niets anders.

Ik heb aangetoond dat een stikstofconcentratie groot 50mg/l in de bodem, met de huidige werkwijzen niet realiseerbaar is.

Naar aanleiding daarvan heb ik de literatuur geraadpleegd en dat maakte het mogelijk om alle problemen die de drinkwatersector heeft met de bedrijfszekerheid op te lossen. Ook de problemen die de natuur plagen waren oplosbaar door schaalbare winvelden te gebruiken die een stationaire winningsverlaging van 0.2m realiseren.

Het lastigste dat overblijft is dat we moeten bewijzen dat het natuur doel gerealiseerd zal worden. Daartoe moeten we aantonen dat er een winveld bestaat dat aan alle eisen kan voldoen. De enige betrouwbare techniek om dit existentiële deel van het Constructieve Bewijs te leveren, gaat uit van de veronderstelling dat het winveld in de nultoestand wel aan alle eisen voldoet. Omdat het Constructieve Bewijs alle (bekende) problemen aanpakt waardoor het natuurdoel niet realiseerbaar zou zijn, weten we, zonder agrariërs uit te kopen, of anderszins grote onkosten te maken, dat de realisatie tenminste net zo goed is als de situatie in de nultoestand, waardoor we ook de zekerheid hebben dat de natuur hersteld is.

Het existentiële probleem speelt ook in de elektrotechniek, bij de synthese van passieve netwerken die bijvoorbeeld bestaan uit weerstanden en condensatoren. Daar kunnen vooraf uit de specificatie afleiden of het probleem realiseerbaar is, of achteraf als de realisatie faalt, bepalen wat er aan de hand is.

De drinkwatersector heeft nu nog problemen met darmbacteriën die bij de dunste watervoerende lagen de zuiveringsinstallatie passeren om zich te nestelen in de hydrofoor installaties. Die problemen beschrijf ik hier niet in meer detail omdat schaalbare winvelden vrij zijn van deze problemen.

Terwijl de agrariërs hun welgemeende zorgen uiten: Geleuf ie 't allemoal nog?

Zet de TV uut en ow (boeren) verstand an!

Is er niemand die de moeite neemt om de vele fouten die gemaakt worden op te sporen. De opstelling van de ecologen, was in beton gegoten. Er werd geen enkel (natuur) probleem opgelost, noch onderbouwd.


Hiermee zijn ook alle problemen die de oorzaak waren voor het debacle van de introductie met kritische depositie waarden opgelost, immers als we omdat e,

Dat een depositie tussen {1% op enige afstand, 6.6% dichtbij stallen} ontstaat terwijl een stikstofverlies groot {34% gemiddeld, en 95% in een droog jaar} optreedt, laat zien dat het probleem niet goed genoeg bestudeerd en ook niet goed genoeg gediagnosticeerd wordt.

maar wil wel vasthouden aan het feit dat de causale verbanden niet goed zijn onderzocht, en ook niet goed zijn vastgesteld en opmerken dat dit is ontstaan door door uitsluitend voort te borduren (kersen plukken) op de depositie van stikstof

 elke natuurliefhebber geconfronteerd wordt met het feit dat het natuurdoel nu niet meer realiseerbaar is, terwijl de belastingbetaler 25-30 miljard lichter wordt gemaakt ondermijnt het vertrouwen in de politiek en de wetenschap.


Daarbij is het vaak heel nuttig om de belangrijkste parameters zoals de afstand tussen de grondwaterspiegel en het maaiveld: de diepte ontwatering, te kunnen herstellen, omdat daardoor de natuurlijke selectie tussen de gewassen ook hersteld wordt. Nederland moet aan kunnen tonen dat het natuur doel gerealiseerd zal worden. Op zich is dit een abstracte aangelegenheid, omdat een landschapstype sterk afhankelijk is van de natuurlijke selectie tussen de soorten. Die natuurlijke selectie hangt, als aangetoond bij het thema diepte ontwatering, niet af van de depositie van stikstof op de bodem, maar van de diepte ontwatering en de vorm van de assimilatie curves die in belangrijke mate wordt bepaald door de wortellengtes van de gewassen.

Op een standplaats zullen ook soorten staan die in het seizoen na elkaar tot ontwikkeling komen, denk aan sneeuwklokjes en gewassen die profijt hebben van de bijbehorende temporele afwisseling. Het landschapstype hangt daarom per standplaats, sterk af van het DNA van de soorten die de flora en de fauna vertegenwoordigen.

Om de causale verbanden goed te kunnen leggen, moeten we ze ook goed kunnen diagnosticeren.

Er is veel bekend over de effecten van stikstof in de bodem, omdat gewassen hun voeding krijgen via bemest grondwater. Daar staat tegenover dat er nog relatief weinig causale verbanden foutloos gedocumenteerd zijn over de effecten van stikstof in de lucht, in interactie met de flora en de fauna.

Een van de nieuwste EU wetten stelt dat een achteruitgang van de natuur, niet mag worden toegestaan. In Nederland wordt dit uitgelegd dat elke toename van de depositie van stikstof op de natuur niet is toegestaan. Ik heb al aangetoond dat zo'n wetgeving het onmogelijk maakt om een stikstofconcentratie in de bodem onder een waarde van 50mg/l te realiseren.

We gaan dit soort EU wetgeving nu toepassen op de situatie op het Canarische eiland La Gomera, dat als onderdeel van Spanje tot de EU hoort. Daar heeft de komst van de veerboot van San Sebastian de la Gomera naar Los Cristianos op Tenerife een zeer groot effect gehad op de natuur. Deze boot stoot, net als de boten van onze vissers, stikstof uit, en z'n komst heeft gezorgd voor een grote achteruitgang van de natuur. Maar dat was beslist niet vanwege de stikstof uitstoot. Er was sprake van een economische achtergrond, die z'n oorsprong vond in het feit dat de voedselproductie op terrassen in een bergachtig gebied, die ongeveer 2.5m breed waren, extreem arbeidsintensief en dus ook kostbaar was. De bijbehorende irrigatie met water dat uit de bomen sijpelt, had als effect dat de natuur in dat landbouw systeem, op grote schaal profiteerde van het irrigatie systeem dat nodig was om de armoede op het eiland onder controle te brengen.

De komst, via het veer van goedkoop, hoog kwalitatief voedsel, heeft het leven van vele eilandbewoners aanzienlijk verbeterd, maar uitgerekend zij die afhankelijk waren van de landbouw, kregen het, als gevolg van de komst van de veerboot, economisch zeer zwaar, waardoor velen het eiland moesten verlaten om het hoofd boven water te houden.

Karakteristiek voor dit eiland is de aanwezigheid van zeer grote laurier en heide bomen, die kenmerkend zijn voor de manier waarop op dit eiland de natuurlijke waterhuishouding wordt onderhouden. De genoemde bomen vangen de heel fijne druppeltjes water uit de passaatwind op en beregenen langs die weg hun eigen wortelgestel.

Wetgeving die de achteruitgang van de natuur verbiedt, ongeacht de causale oorzaak en/of de omvang ervan, is geen bruikbaar middel om een bewijs te leveren waaruit blijkt dat het natuur doel gerealiseerd zal worden. Het is belangrijk om te weten dat het verbieden van achteruitgang, diametraal staat tegenover het bevorderen van de realisatie van een doel zoals het natuurdoel. Het grote verschil daarbij is dat je in dat laatste geval uitsluitend verder kunt komen met correcte causale verbanden.

Convergentie

Wie het constructieve bewijs bestudeert, ziet dat de gewenste toestand wordt beschreven, en dat logische & operatoren ervoor zorgen dat alle gewenste toestanden bijdragen aan de realisatie van het natuurdoel. Dit zorgt voor convergentie, omdat alle oorzakelijke verbanden elkaar ondersteunen, net als de mazen van een net dat wordt gebruikt om appels of peren te dragen. Bij de voldoende voorwaarden wordt dit criterium, met behulp van de zodanig dat clausule doorvertaald naar de hoogte van de grondwaterspiegel h(x,y,t) die minimale stikstof verliezen naar de bodem realiseert door de verlaging van de grondwaterspiegel h(x,y,t) te minimaliseren. Hierbij is het handig om te beginnen met de realisatie van het assimilatie doel omdat in dat geval de gehele stikstofkringloop, met uitzondering van de depositie van stikstof, die volgens de niet groter is  bestudeerd wordt.

Ik heb het herstel van de waterkringloop via druppels opgevangen uit de passaatwind, eerder gezien in Californië, waar een groepje bomen een groen blad had, terwijl de rest van de begroeiing een hard bruin blad had, dat verdord was. Kennelijk was het zo dat de gewassen eerst een vicieuze cirkel moesten doorbreken, om zich te kunnen vestigen. Pas daarna kunnen zij zich handhaven. Californië en ook Zuid Afrika en zeker de omgeving van Silicon Vallei en Kaapstad, en ga zo maar door, in alle plaatsen met een zeer grote bevolkingsdichtheid net als Nederland, veroorzaken grootschalige winvelden, grote problemen met de drinkwaterwinning, ongeacht de nul-toestand. Die problemen zijn het grootst in de gevallen waarin de grondwaterspiegel hellend was. Er zijn ook problemen met klimaatverandering als gevolg van bosbranden en al deze zaken vormen één samenhangend geheel. Dat was ook geen wonder vanwege de 1grote verdroging die in de loop der jaren was ontstaan door diepte ontwatering als gevolg van drinkwaterinning, die al in 1980 in boekvorm was beschreven door Koos van Zomeren en William Reppel.

 In dat geval zijn er al zware eisen gesteld die helpen bij de realisatie van het bedrijf zekerheid doel en het natuurdoel doel.

De wand van de cellen die de bouwstenen zijn van de flora en de fauna hebben een bepaalde fysisch chemische structuur, die voor de wortels van de planten samengaat met een positieve lading aan de buitenkant, terwijl de meststoffen, juist negatief geladen zijn. Omdat het water polair is, zullen meststoffen zich langzaam maar zeker naar de wortels van de gewassen bewegen, waar zij via houtvaten van het gewas, bijdragen aan de groei van alle cellen van het gewas en daarmee ook aan het in stand houden en ook de deling en de reconstructie van het DNA van de cellen, een proces dat cruciaal is voor de groei van de soort.

Bij de fauna, dus ook bij de mens, spelen de barrières die een functionele ruimte zoals de buikwand, de maag, de longen, de darminhoud, etc. die samengaat met de gegeven door een celwand, afsluit door een slot. Dat toegang verleent aan het molecuul, dat de drager is van de juiste sleutel, de 3D molecuulstructuur, die de celwand kan passeren.

 , dat reageert op de 'sleutel' gegeven door de 3D molecuulstructuur.

, die als een 'sleutel' fungeert, bepaalde stoffen niet doorlaten en andere juist wel, een zeer belangrijke rol, die breed uitgemeten wordt in medische opleidingen.

Ik kon veel problemen oplossen door gebruik te maken van het conceptuele model van de bodem en de lucht. Opvallend daarbij was dat natuurlijke selectie primair ontstaat door de wortellengte van de gewassen in relatie tot de hoogte van de grondwaterstand. Dit was ook geldig voor


  1. K. van Zomeren en W. Reppel, De grote droogte in waterland, A.W. Bruna, ISBN 90 229 5269 X D/1980/0939/91

Het begint bij de geologie en de ijstijden, de bodemopbouw, de vestiging van pionier gewassen, de ontwikkeling van de soorten, de natuurlijke selectie, het belang van de onderling gekoppelde processen en het belang van voedingsstoffen, met name van mest en water maar ook van zuurstof O2 en koolzuurgas CO2, voor alle gewassen en alle dieren, ongeacht of het gaat om natuur of landbouw gebieden.

----

Dat de natuurwetgeving is aangepast op de mogelijkheid om de agrariërs en de maatschappelijke sectoren te kunnen gijzelen is onbegrijpelijk, omdat daardoor onschuldigen, schuldig worden door de wet en regelgeving en niets anders. Ik heb aangetoond dat een stikstofconcentratie groot 50mg/l in de bodem, met de huidige werkwijzen niet realiseerbaar is.

Naar aanleiding daarvan heb ik de literatuur geraadpleegd en dat maakte het mogelijk om alle problemen die de drinkwatersector heeft met de bedrijfszekerheid op te lossen. Ook de problemen die de natuur plagen waren oplosbaar door schaalbare winvelden te gebruiken die een stationaire winningsverlaging van 0.2m realiseren. Het lastigste dat overblijft is dat we moeten bewijzen dat het natuur doel gerealiseerd zal worden. Daartoe moeten we aantonen dat er een winveld bestaat dat aan alle eisen kan voldoen. De enige betrouwbare techniek om dit existentiële deel van het Constructieve Bewijs te leveren, gaat uit van de veronderstelling dat het winveld in de nultoestand wel aan alle eisen voldoet. Omdat het Constructieve Bewijs alle (bekende) problemen aanpakt waardoor het natuurdoel niet realiseerbaar zou zijn, weten we, zonder agrariërs uit te kopen, of anderszins grote onkosten te maken, dat de realisatie tenminste net zo goed is als de situatie in de nultoestand, waardoor we ook de zekerheid hebben dat de natuur hersteld is.

Het existentiële probleem speelt ook in de elektrotechniek, bij de synthese van passieve netwerken die bijvoorbeeld bestaan uit weerstanden en condensatoren. Daar kunnen vooraf uit de specificatie afleiden of het probleem realiseerbaar is, of achteraf als de realisatie faalt, bepalen wat er aan de hand is.

De drinkwatersector heeft nu nog problemen met darmbacteriën die bij de dunste watervoerende lagen de zuiveringsinstallatie passeren om zich te nestelen in de hydrofoor installaties. Die problemen beschrijf ik hier niet in meer detail omdat schaalbare winvelden vrij zijn van deze problemen.

Terwijl de agrariërs hun welgemeende zorgen uiten: Geleuf ie 't allemoal nog?

Zet de TV uut en ow (boeren) verstand an!

Is er niemand die de moeite neemt om de vele fouten die gemaakt worden op te sporen. De opstelling van de ecologen, was in beton gegoten. Er werd geen enkel (natuur) probleem opgelost, noch onderbouwd.


Hiermee zijn ook alle problemen die de oorzaak waren voor het debacle van de introductie met kritische depositie waarden opgelost, immers als we omdat e,

Dat een depositie tussen {1% op enige afstand, 6.6% dichtbij stallen} ontstaat terwijl een stikstofverlies groot {34% gemiddeld, en 95% in een droog jaar} optreedt, laat zien dat het probleem niet goed genoeg bestudeerd en ook niet goed genoeg gediagnosticeerd wordt.

maar wil wel vasthouden aan het feit dat de causale verbanden niet goed zijn onderzocht, en ook niet goed zijn vastgesteld en opmerken dat dit is ontstaan door door uitsluitend voort te borduren (kersen plukken) op de depositie van stikstof

 elke natuurliefhebber geconfronteerd wordt met het feit dat het natuurdoel nu niet meer realiseerbaar is, terwijl de belastingbetaler 25-30 miljard lichter wordt gemaakt ondermijnt het vertrouwen in de politiek en de wetenschap.


Daarbij is het vaak heel nuttig om de belangrijkste parameters zoals de afstand tussen de grondwaterspiegel en het maaiveld: de diepte ontwatering, te kunnen herstellen, omdat daardoor de natuurlijke selectie tussen de gewassen ook hersteld wordt. Nederland moet aan kunnen tonen dat het natuur doel gerealiseerd zal worden. Op zich is dit een abstracte aangelegenheid, omdat een landschapstype sterk afhankelijk is van de natuurlijke selectie tussen de soorten. Die natuurlijke selectie hangt, als aangetoond bij het thema diepte ontwatering, niet af van de depositie van stikstof op de bodem, maar van de diepte ontwatering en de vorm van de assimilatie curves die in belangrijke mate wordt bepaald door de wortellengtes van de gewassen.

Op een standplaats zullen ook soorten staan die in het seizoen na elkaar tot ontwikkeling komen, denk aan sneeuwklokjes en gewassen die profijt hebben van de bijbehorende temporele afwisseling. Het landschapstype hangt daarom per standplaats, sterk af van het DNA van de soorten die de flora en de fauna vertegenwoordigen.

Om de causale verbanden goed te kunnen leggen, moeten we ze ook goed kunnen diagnosticeren.

Er is veel bekend over de effecten van stikstof in de bodem, omdat gewassen hun voeding krijgen via bemest grondwater. Daar staat tegenover dat er nog relatief weinig causale verbanden foutloos gedocumenteerd zijn over de effecten van stikstof in de lucht, in interactie met de flora en de fauna.

Een van de nieuwste EU wetten stelt dat een achteruitgang van de natuur, niet mag worden toegestaan. In Nederland wordt dit uitgelegd dat elke toename van de depositie van stikstof op de natuur niet is toegestaan. Ik heb al aangetoond dat zo'n wetgeving het onmogelijk maakt om een stikstofconcentratie in de bodem onder een waarde van 50mg/l te realiseren.

We gaan dit soort EU wetgeving nu toepassen op de situatie op het Canarische eiland La Gomera, dat als onderdeel van Spanje tot de EU hoort. Daar heeft de komst van de veerboot van San Sebastian de la Gomera naar Los Cristianos op Tenerife een zeer groot effect gehad op de natuur. Deze boot stoot, net als de boten van onze vissers, stikstof uit, en z'n komst heeft gezorgd voor een grote achteruitgang van de natuur. Maar dat was beslist niet vanwege de stikstof uitstoot. Er was sprake van een economische achtergrond, die z'n oorsprong vond in het feit dat de voedselproductie op terrassen in een bergachtig gebied, die ongeveer 2.5m breed waren, extreem arbeidsintensief en dus ook kostbaar was. De bijbehorende irrigatie met water dat uit de bomen sijpelt, had als effect dat de natuur in dat landbouw systeem, op grote schaal profiteerde van het irrigatie systeem dat nodig was om de armoede op het eiland onder controle te brengen.

De komst, via het veer van goedkoop, hoog kwalitatief voedsel, heeft het leven van vele eilandbewoners aanzienlijk verbeterd, maar uitgerekend zij die afhankelijk waren van de landbouw, kregen het, als gevolg van de komst van de veerboot, economisch zeer zwaar, waardoor velen het eiland moesten verlaten om het hoofd boven water te houden.

Karakteristiek voor dit eiland is de aanwezigheid van zeer grote laurier en heide bomen, die kenmerkend zijn voor de manier waarop op dit eiland de natuurlijke waterhuishouding wordt onderhouden. De genoemde bomen vangen de heel fijne druppeltjes water uit de passaatwind op en beregenen langs die weg hun eigen wortelgestel.

Wetgeving die de achteruitgang van de natuur verbiedt, ongeacht de causale oorzaak en/of de omvang ervan, is geen bruikbaar middel om een bewijs te leveren waaruit blijkt dat het natuur doel gerealiseerd zal worden. Het is belangrijk om te weten dat het verbieden van achteruitgang, diametraal staat tegenover het bevorderen van de realisatie van een doel zoals het natuurdoel. Het grote verschil daarbij is dat je in dat laatste geval uitsluitend verder kunt komen met correcte causale verbanden.

Convergentie

Wie het constructieve bewijs bestudeert, ziet dat de gewenste toestand wordt beschreven, en dat logische & operatoren ervoor zorgen dat alle gewenste toestanden bijdragen aan de realisatie van het natuurdoel. Dit zorgt voor convergentie, omdat alle oorzakelijke verbanden elkaar ondersteunen, net als de mazen van een net dat wordt gebruikt om appels of peren te dragen. Bij de voldoende voorwaarden wordt dit criterium, met behulp van de zodanig dat clausule doorvertaald naar de hoogte van de grondwaterspiegel h(x,y,t) die minimale stikstof verliezen naar de bodem realiseert door de verlaging van de grondwaterspiegel h(x,y,t) te minimaliseren. Hierbij is het handig om te beginnen met de realisatie van het assimilatie doel omdat in dat geval de gehele stikstofkringloop, met uitzondering van de depositie van stikstof, die volgens de niet groter is  bestudeerd wordt.

Ik heb het herstel van de waterkringloop via druppels opgevangen uit de passaatwind, eerder gezien in Californië, waar een groepje bomen een groen blad had, terwijl de rest van de begroeiing een hard bruin blad had, dat verdord was. Kennelijk was het zo dat de gewassen eerst een vicieuze cirkel moesten doorbreken, om zich te kunnen vestigen. Pas daarna kunnen zij zich handhaven. Californië en ook Zuid Afrika en zeker de omgeving van Silicon Vallei en Kaapstad, en ga zo maar door, in alle plaatsen met een zeer grote bevolkingsdichtheid net als Nederland, veroorzaken grootschalige winvelden, grote problemen met de drinkwaterwinning, ongeacht de nul-toestand. Die problemen zijn het grootst in de gevallen waarin de grondwaterspiegel hellend was. Er zijn ook problemen met klimaatverandering als gevolg van bosbranden en al deze zaken vormen één samenhangend geheel. Dat was ook geen wonder vanwege de 1grote verdroging die in de loop der jaren was ontstaan door diepte ontwatering als gevolg van drinkwaterinning, die al in 1980 in boekvorm was beschreven door Koos van Zomeren en William Reppel.

 In dat geval zijn er al zware eisen gesteld die helpen bij de realisatie van het bedrijf zekerheid doel en het natuurdoel doel.

De wand van de cellen die de bouwstenen zijn van de flora en de fauna hebben een bepaalde fysisch chemische structuur, die voor de wortels van de planten samengaat met een positieve lading aan de buitenkant, terwijl de meststoffen, juist negatief geladen zijn. Omdat het water polair is, zullen meststoffen zich langzaam maar zeker naar de wortels van de gewassen bewegen, waar zij via houtvaten van het gewas, bijdragen aan de groei van alle cellen van het gewas en daarmee ook aan het in stand houden en ook de deling en de reconstructie van het DNA van de cellen, een proces dat cruciaal is voor de groei van de soort.

Bij de fauna, dus ook bij de mens, spelen de barrières die een functionele ruimte zoals de buikwand, de maag, de longen, de darminhoud, etc. die samengaat met de gegeven door een celwand, afsluit door een slot. Dat toegang verleent aan het molecuul, dat de drager is van de juiste sleutel, de 3D molecuulstructuur, die de celwand kan passeren.

 , dat reageert op de 'sleutel' gegeven door de 3D molecuulstructuur.

, die als een 'sleutel' fungeert, bepaalde stoffen niet doorlaten en andere juist wel, een zeer belangrijke rol, die breed uitgemeten wordt in medische opleidingen.

Ik kon veel problemen oplossen door gebruik te maken van het conceptuele model van de bodem en de lucht. Opvallend daarbij was dat natuurlijke selectie primair ontstaat door de wortellengte van de gewassen in relatie tot de hoogte van de grondwaterstand. Dit was ook geldig voor


  1. K. van Zomeren en W. Reppel, De grote droogte in waterland, A.W. Bruna, ISBN 90 229 5269 X D/1980/0939/91

Wie de natuur wil versterken moet aan kunnen tonen dat het natuur doel gerealiseerd zal worden. Op zich is dit een abstracte aangelegenheid, omdat een landschapstype sterk afhankelijk is van de natuurlijke selectie tussen de soorten. Die natuurlijke selectie hangt, als aangetoond bij het thema diepte ontwatering, niet af van de depositie van stikstof op de bodem, maar van de diepte ontwatering en de vorm van de assimilatie curve die in belangrijke mate wordt bepaald door de wortellengte van de betrokken gewassen.

Op een standplaats zullen ook soorten staan die in het seizoen na elkaar tot ontwikkeling komen, denk aan sneeuwklokjes en gewassen die profijt hebben van de bijbehorende temporele afwisseling.

Om de causale verbanden goed te kunnen leggen, moeten we ze ook goed kunnen diagnosticeren.

Er is veel bekend over de effecten van stikstof in de bodem, omdat gewassen hun voeding krijgen via bemest grondwater. Daar staat tegenover dat er nog relatief weinig causale verbanden foutloos gedocumenteerd zijn over de effecten van stikstof in de lucht, in interactie met de flora en de fauna.

Een van de nieuwste EU wetten stelt dat een achteruitgang van de natuur, niet mag worden toegestaan. In Nederland wordt dit uitgelegd dat elke toename van de depositie van stikstof op de natuur niet is toegestaan.

We gaan dit soort EU wetgeving nu toepassen op de situatie op het Canarische eiland La Gomera, dat als onderdeel van Spanje tot de EU hoort. Daar heeft de komst van de veerboot van San Sebastian de la Gomera naar Los Cristianos op Tenerife een zeer groot effect gehad op de natuur. Deze boot stoot, net als de boten van onze vissers, stikstof uit, en z'n komst heeft gezorgd voor een grote achteruitgang van de natuur. Maar dat was beslist niet vanwege de stikstof uitstoot. Er was sprake van een economische achtergrond, die z'n oorsprong vond in het feit dat de voedsel productie op terrassen in een bergachtig gebied, die ongeveer 2.5m breed waren, extreem arbeidsintensief en dus ook kostbaar was. De bijbehorende irrigatie met water dat uit de bomen sijpelt, had als effect dat de natuur in dat landbouw systeem, op grote schaal profiteerde van het irrigatie systeem dat nodig was om de armoede op het eiland onder controle te brengen.

De komst, via het veer van goedkoop, hoog kwalitatief voedsel, heeft het leven van vele eilandbewoners aanzienlijk verbeterd, maar uitgerekend zij die afhankelijk waren van de landbouw, kregen het, als gevolg van de komst van de veerboot, economisch zeer zwaar, waardoor velen het eiland moesten verlaten om het hoofd boven water te houden.

Karakteristiek voor dit eiland is de aanwezigheid van zeer grote laurier en heide bomen, die kenmerkend zijn voor de manier waarop op dit eiland de natuurlijke waterhuishouding wordt onderhouden. De genoemde bomen vangen de heel fijne druppeltjes water uit de passaatwind op en beregenen langs die weg hun eigen wortelgestel.

Wetgeving die de achteruitgang van de natuur verbiedt, ongeacht de causale oorzaak en/of de omvang ervan, is geen bruikbaar middel om een bewijs te leveren waaruit blijkt dat het natuur doel gerealiseerd zal worden. Het is belangrijk om te weten dat het verbieden van achteruitgang, diametraal staat tegenover het bevorderen van de realisatie van een doel zoals het natuurdoel. Het grote verschil daarbij is dat je in dat laatste geval uitsluitend verder kunt komen met correcte causale verbanden.

Convergente insluiting

Wie het constructieve bewijs bestudeert, ziet dat de gewenste toestand wordt beschreven, en dat logische & operatoren ervoor zorgen dat alle kwaliteitscriteria bijdragen aan de realisatie van het natuurdoel. Dit zorgt voor convergentie, omdat alle criteria elkaar ondersteunen, net als de mazen van een net gevlochten met 3 draden {a, b, c} dat wordt gebruikt om appels of peren te dragen. Alle predicaten komen samen bij een zodanig dat clausule, die bepalend is voor de specificatie van de grondwaterspiegel h(x,y,t) die minimale stikstof verliezen naar de bodem realiseert door de verlaging van de grondwaterspiegel h(x,y,t) te minimaliseren. Hierbij is het handig om te beginnen met de realisatie van het assimilatie doel omdat in dat geval de gehele stikstofkringloop, met uitzondering van de depositie van stikstof, die volgens de stikstof balans niet groter is dan {1% op enige afstand, 6.6% dichtbij stallen}. Merk op dat het predicaat maatgevend zijn voor 100% van de mestgift die door assimilatie opgenomen kan worden.

Ik heb het herstel van de waterkringloop via druppels opgevangen uit de passaatwind, eerder gezien in Californië, waar een groepje bomen een groen blad had, terwijl de rest van de begroeiing een hard bruin blad had, dat verdord was. Kennelijk was het zo dat de gewassen eerst een vicieuze cirkel moesten doorbreken, om zich te kunnen vestigen. Pas daarna kunnen zij zich handhaven. Californië en ook Zuid Afrika en zeker de omgeving van Silicon Vallei en Kaapstad, en ga zo maar door, in alle plaatsen met een zeer grote bevolkingsdichtheid net als Nederland, veroorzaken grootschalige winvelden, grote problemen met de drinkwaterwinning, ongeacht de nul-toestand. Die problemen zijn het grootst in de gevallen waarin de grondwaterspiegel hellend was. Er zijn ook problemen met klimaatverandering als gevolg van bosbranden en al deze zaken vormen één samenhangend geheel. Dat was ook geen wonder vanwege de 1grote verdroging die in de loop der jaren was ontstaan door diepte ontwatering als gevolg van drinkwaterinning, die al in 1980 in boekvorm was beschreven door Koos van Zomeren en William Reppel.

 In dat geval zijn er al zware eisen gesteld die helpen bij de realisatie van het bedrijf zekerheid doel en het natuurdoel doel.

De wand van de cellen die de bouwstenen zijn van de flora en de fauna hebben een bepaalde fysisch chemische structuur, die voor de wortels van de planten samengaat met een positieve lading aan de buitenkant, terwijl de meststoffen, juist negatief geladen zijn. Omdat het water polair is, zullen meststoffen zich langzaam maar zeker naar de wortels van de gewassen bewegen, waar zij via houtvaten van het gewas, bijdragen aan de groei van alle cellen van het gewas en daarmee ook aan het in stand houden en ook de deling en de reconstructie van het DNA van de cellen, een proces dat cruciaal is voor de groei van de soort.

Bij de fauna, dus ook bij de mens, spelen de barrières die een functionele ruimte zoals de buikwand, de maag, de longen, de darminhoud, etc. die samengaat met de gegeven door een celwand, afsluit door een slot. Dat toegang verleent aan het molecuul, dat de drager is van de juiste sleutel, de 3D molecuulstructuur, die de celwand kan passeren.

 , dat reageert op de 'sleutel' gegeven door de 3D molecuulstructuur.

, die als een 'sleutel' fungeert, bepaalde stoffen niet doorlaten en andere juist wel, een zeer belangrijke rol, die breed uitgemeten wordt in medische opleidingen.

Ik kon veel problemen oplossen door gebruik te maken van het conceptuele model van de bodem en de lucht. Opvallend daarbij was dat natuurlijke selectie primair ontstaat door de wortellengte van de gewassen in relatie tot de hoogte van de grondwaterstand. Dit was ook geldig voor


  1. K. van Zomeren en W. Reppel, De grote droogte in waterland, A.W. Bruna, ISBN 90 229 5269 X D/1980/0939/91

Nieuwe alinea

Het randvoorwaarden probleem

We beschrijven een rand met een waarde continue functie f(x) en functie voorschriften, voor alle x in een van de intervallen: x1 < x2 < .... < xn-1 < xn. Voor het predicaat, is de variabele x de hoogte van de grondwaterspiegel h(x,y,t) of de diepte ontwatering d(x,y,t) afhankelijk van het gebod dat we na willen leven.

We lossen het randvoorwaarden probleem op door het Gegeven goed in kaart te brengen, goed na te denken over hetgeen Gevraagd is, en met behulp van een Constructief Bewijs, dat de hoogte van de grondwaterspiegel h(x,y,t) bepaalt, voor alle plaatsen (x,y) en alle tijdstippen (t), onder toepassing van het gebod op verbetering van alle fysisch chemische eigenschappen van het onderliggende systeem, door te eisen dat de 3 geboden {a, b, c}, voor alle (x,y) en voor alle (t) altijd voldaan zullen worden.

a. de diepte ontwatering mag zich uitsluitend bewegen in het interval van volledige assimilatie & gewasverdamping

b. het ontstaan van een zure sulfaatbodem tegen te gaan door te eisen dat de grondwaterspiegel minimaal verlaagd wordt, en

c. ervoor te zorgen dat er kristalheldere beekjes zullen ontstaan,  door de passage van het grondwater door een laag met denitrificerende bodembacteriën, zodanig dat het kristalheldere water naar wens in het winveld met areaal A, naar het maaiveld en de beekjes uit kan treden.

Door schaalbare winvelden toe te passen, weten we dat het gedrag van de natuur uit de nul-toestand hersteld zal worden, omdat het natuurdoeltype ontstaat dat overeenkomt met de natuur uit de nul-toestand. Hierdoor zal het natuur doel, onder heel algemene voorwaarden, gerealiseerd worden, met behulp van een convergente insluiting van de grondwaterspiegel h(x,y,t) die hoort bij het natuurdoeltype uit de nul-toestand.

De hoogste NL en EU rechters is beloofd dat Nederland het het natuur doel zal realiseren. Dit doel kan niet gerealiseerd worden met de vijf stappen methode van de WUR die uitgaat van het verbod op verslechtering van kritische natuur en het gebruik van kritische depositie waarden.

Als de depositie van stikstof naar 0 gebracht wordt is de stikstofconcentratie gemeten in de bodem nog steeds veel groter dan 50mg/l. Een betrouwbaar programma van de WUR, ontwikkeld onder leiding van prof. R.A. Feddes,  dat de schade als gevolg van mestverliezen naar de bodem berekent, gebruikt een assimilatie curve als geschetst in het thema diepte ontwatering. 

Om de winst te vergroten, wordt de berekende schade bepaalt voor een kleinere diepte ontwatering, door de gemeten hoogte h van de grondwaterspiegel te verhogen met 0.2m voor horizontaal of 0.4m voor lensvormig, en aan te bieden aan de genoemde software van de WUR voor de berekening van de schade als gevolg van mestverliezen naar de bodem.

Prof. M.P.F. Bierkens omschrijft het achterliggende mechanisme als volgt: Als je een deel van de verlaging verklaart uit de achtergrondverlaging, heeft dat veelal een groot effect op de berekende schade van een winning.

Dit grote effect impliceert dat de werkelijke mest verliezen naar de bodem als gevolg van diepte ontwatering (om dat we de hoogte h, tijdelijk aanpassen), veel groter zijn dan 50mg/l. De winst wordt geïncasseerd en de hoogte van de grondwaterspiegel blijft zoals ze was. Dit was een cruciaal moment in de ontwikkeling van de hydrologie, want prof. C. Van den Akker had aangegeven dat het om de winningsverlaging ging, maar nagenoeg alle andere onderzoekers dachten aan de winst voor hun opdrachtgever. Niemand had in de gaten dat het onderzoek van prof C. Van den Akker ons de weg wijst naar winvelden met een stationaire verlaging niet groter dan 0.2m op de rand van de effectieve winningsstraal R. Het zou (nagenoeg) nooit meer nodig zijn om nog een compensatie vergoeding te betalen omdat er geen sprake meer is van mest verliezen naar de bodem bij zulke winvelden.

De huidige problemen met de winvelden zijn een gevolg van de verstedelijking van ons land, immers als de hele bevolking van ons land gespreid zou wonen over het areaal AN van Nederland, met overal puntwinningen aangepast aan de schaal ρ van de watervoerende laag, dan zal de verlaging nergens groter zijn dan de winningsverlaging.

De feitelijke situatie is nu dat het kabinet Rutte III en IV gegijzeld wordt door onderzoekers die direct of indirect grote invloed hebben gehad op nieuwe natuur wetgeving waardoor, Nederland zeer ernstige problemen zou hebben met de natuur. De praktijk is echter dat Nederland de realisatie van een verdienmodel, vooralsnog prefereert boven een initiatief om het natuur doel te realiseren. Dit kan geen stand houden bij de rechters.

Om dit verdienmodel te kunnen exploiteren, worden bovendien geheel onschuldige agrariërs op basis van de wet en regelgeving, schuldig in verband met grootschalige mest verliezen naar de bodem veroorzaakt door de drinkwatersector, waardoor de NL EU norm van 50mg/l grof wordt overschreden (gemiddeld 34% van de mestgift, 95% in een droog jaar, als beschreven in het thema diepte ontwatering). Gegeven deze vreemde voorgeschiedenis, moet worden aangenomen dat het hier om een enorme kennislacune gaat.

  1. M.P.F. Bierkens, De achtergrondverlaging op de voorgrond, Presentatie NHV Najaarsbijeenkomst, 28 november 2013

Constructief Bewijs

Het Constructieve Bewijs streeft een convergente insluiting van het natuurdoeltype uit de nul-toestand, gebaseerd op de toepassing van het gebod op verbetering van alle fysisch chemische eigenschappen van het onderliggende randvoorwaarden systeem, dat de positieve logica gebruikt om het gewenste gedrag mogelijk te maken. De convergente insluiting is belangrijk om rechtszaken te voorkomen gebaseerd op Kritische Depositie Waarden. Onze minister voor stikstof en natuur weet nog als de dag van gisteren, hoe boos men was toen zij kaartjes toonde, waarbij een niet realiseerbaar natuurdoeltype de inzet was. Dit laat onverlet dat we achteraf het natuurdoeltype zouden kunnen verfraaien.

Bij dit proces worden de intervallen zo ingedeeld dat de mest verliezen naar de bodem minimaal worden, dat er geen zure sulfaatbodem ontstaat en dat er kristal heldere beekjes zullen ontstaan.

Ik zal nu eerst beschrijven hoe de voorwaarden en predicaten functioneren om samen een convergente insluiting van het natuurdoeltype uit de nul-toestand te realiseren. Daarbij gebruik ik de positieve logica om het gewenste gedrag te beschrijven.

Gegeven

  Het conceptuele model van de bodem,

Gevraagd

  Specificeer voor alle (x,y) en voor alle (t) de grondwaterspiegel h(x,y,t) nodig voor de realisatie van het natuur doel

Bewijs stap1 van de synthese

  • Voorwaarden:

A overbemesting voorwaarde! &

B depositie voorwaarde!

  • Predicaten:

C assimilatie predicaat &

D zure sulfaatbodem predicaat &

E kwel predicaat, zodanig dat er voor alle (x,y) en voor alle (t) voor {C, D, E} één grondwaterspiegel h(x,y,t) ontstaat, met bijbehorende diepte ontwatering met het maaiveld als oorsprong, waardoor alle predicaten voldaan worden.

Q.E.D.

A De overbemesting voorwaarde, is een voorschrift dat bepalend is voor de hoeveelheid mest die agrariërs mogen geven, om op het eind van het teeltseizoen een laag mest residu in de bodem te kunnen realiseren, noodzakelijk om een overschrijding van de grondwaternorm van 50mg/l te kunnen voorkomen.

B De depositie voorwaarde, is een voorschrift, dat nog te veel uitsluitend in combinatie met AERIUS wordt gebruikt, waardoor feitelijk wordt gewerkt met Kritieke Depositie Waarden en een een verbod op verslechtering van de natuur. Je kunt natuurlijk elke wetgeving maken die je wilt,

maar als die bedoeld is om de gemiddelde stikstofverliezen naar de bodem te verhullen, groot 34% van de mestgift en 95% in een droog jaar, dan weet je vooraf dat het natuurdoel niet gerealiseerd zal worden.

Bovendien worden daardoor de maatschappelijke sectoren geheel ten onrechte verantwoordelijk gesteld worden voor problemen van de hoogte van de grondwaterspiegel, die zij niet kunnen beïnvloeden. In veel gevallen kunnen problemen met depositie worden voorkomen door aanvullend het kwel predicaat E te voldoen.

C Het assimilatie predicaat schrijft voor dat de diepte ontwatering zich uitsluitend mag bewegen in het interval van volledige assimilatie van het gewas g. De predicaten  {C,D,E} bepalen samen met de zodanig dat constructie, voor alle (x,y) en voor alle (t) in het winveld de hoogste en de laagste waarde van de grondwaterspiegel h(x,y,t).

D Het zure sulfaatbodem predicaat dwingt een waarde van h(x,y,t) af, die hoger ligt dan de hoogste insluiting van pyriet in de bodem op een standplaats (x,y), opdat de pyriet niet belucht zal worden. Zie ook het thema zure sulfaat bodem.

E Het kwel predicaat dwingt een waarde van de grondwaterspiegel af hoger dan de insluiting van pyriet in de bodem, opdat er in het winveld kristalhelder kwel water af kan stromen dat een bodempassage heeft gehad door een gebied met denitrificerende bodembacteriën.

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van het bewijs.

  1. Het natuur doel ligt impliciet vast voor elk natuurdoel type, omdat voor elke standplaats alle voorwaarden en predicaten bijdragen aan de beste mogelijke resultaten voor de natuur voor de gegeven standplaats (x,y).
    In verband hiermee mogen ecologen geen Kritische Depositie Waarden (KDW) voorschrijven.
  2. Het is niet nodig om specifieke eisen te stellen aan het natuurdoeltype.
    Ongeacht hoe mooi de natuur in Schotland, op La Gomera, of Bali is, dat gegeven mag niet gebruikt worden om een natuurdoeltype, of KDW waarden, voor de Nederlands situatie te bepalen.
  3. Alle bekende kwaliteitskenmerken zijn in het bewijs verwerkt.
  4. Het bewijs is modulair uitbreidbaar.
  5. Elk voorschrift dat maximaal bijdraagt aan het natuur doel, gaat in verband met de convergente aanpak, automatisch over naar de toestand voldaan. Daardoor worden onnodige rechtszaken voorkomen.

Deze eigenschappen gaan verloren als er wordt overgegaan op een verbod op verslechtering van de natuur.

Als ecologen bovendien KDW waarden voorschrijven die expliciet verbonden zijn met een wet die uitgaat van AERIUS metingen, dan is dit in strijd met 1. Daar weet onze minister van natuur en stikstof Mw. C. Van der Wal in verband met de stikstof kaartjes, alles van.

Ik heb geschreven over een bijzonder voorval, naar aanleiding van de werkwijze waarin de drinkwatersector, een organisatieverband dat dienstverlenend zou moeten zijn aan de overheid en haar burgers, waarbij eerst de grondwaterspiegel wordt verhoogt met een waarde Δ, waarna de stikstofverliezen naar de bodem worden berekend, met een betrouwbaar programma van de agrohydrologen van de WUR, om daarna de winst te incasseren en de stikstof verliezen naar de bodem zo hoog laten zoals ze waren, gegeven bij de diepte ontwatering die in de loop der jaren was ontstaan. Als deze werkwijze impliciet wordt goedgekeurd door Europese wetgeving, dan weten we nu al dat het natuur doel, nooit gerealiseerd zal worden.

Nu het duidelijk is dat, ondanks de inspanningen van de ecologen het natuurdoel niet realiseerbaar is, vanwege het verdienmodel van de drinkwatersector, die zelf ook heel veel last heeft van effecten van mest verliezen naar de bodem, moeten we ons niet afvragen hoe de druk op de piekbelasters opgevoerd kan worden, maar alles op alles zetten om het natuur doel wel te realiseren, door het kennis niveau te verbeteren en een begin te maken aan de realisatie fase, door een groep ontwerpers te vormen die de klus moet klaren.

Deze winvelden zijn iets duurder, maar op de lange duur zeker goedkoper dan iedere andere oplossing, die bovendien het natuur doel niet realiseert. Bovendien zijn zij ook onmisbaar voor de realisatie van het klimaat doel, omdat de instandhouding van de volledige assimilatie en gewasverdamping ervoor zorgt dat de kans op bosbranden enorm afneemt omdat gewassen waaronder óók bomen niet meer zullen verdrogen.

Met zo'n inspanning om de kwaliteit van het onderzoek te vergroten, kunnen de Nederlandse onderzoekers ook internationaal een grote impact hebben.

Winvelden met en zonder transporttrechter

Wie een winveld exploiteert dat niet schaalbaar is, komt op het 'PAS' moment in de problemen. Nee, dit heeft niets van doen met het Programma Aanpak Stikstof, maar met de diepte ontwatering!, waarvan het assimilatie predicaat uiteindelijk niet meer voldaan kan worden als gevolg van schaalvergroting.

Het is heel normaal dat winvelden de eerste 5 jaar na ingebruikname een transporttrechter vormen, bedoeld om gradiënten in de grondwaterspiegel te maken, nodig voor het transport van het grondwater naar een centrale pompput, als in fig. 1. en fig. 2a). Zulke winvelden diepen de transporttrechter in de loop der tijd verder uit door schaal vergroting, waarbij het debiet Q(t) verder vergroot wordt, met als gevolg dat de diepte ontwatering ook verder toeneemt, waardoor de grondwaterspiegel zich op het 'PAS' moment beneden het interval van volledige assimilatie van het gewas g, beweegt. Dan kunnen de gewassen allengs de meststoffen niet meer opnemen. Dit probleem ontstaat bij de clientèle van de drinkwatersector, door bevolkingsgroei, het beschikbaar komen van goedkope plastic zwembadjes, het uitbreiden van de vergunning, etc..

Een schaalbaar winveld, wint grondwater met een zuiver verticale grondwater stroming, direct uit het winbare deel van de neerslag Nwinbaar, met als gevolg dat het debiet q(t), overal klein moet zijn.

Deze winvelden (fig. 2 b), ontstaan door de eliminatie van de transportverlaging en hebben een winningsverlaging die bij elk winveld met een waarde = 0.2m, voorkomt. In dat geval geldt Q(t)/q(t)= A/a. Daarbij is het winveld opgebouwd uit A/a kleine winveldjes, met {A,a} het areaal van het {grote,kleine} winveld, waarbij de kleine winveldjes die beschreven kunnen wordt met een cilinder C(ρ) de eigenschap hebben dat de weerstand voor een verticale doorstroming gelijk is aan de weerstand voor een horizontale doorstroming.

Om een groot debiet Q(t) te kunnen winnen, doen we er goed aan om het areaal A voldoende groot te maken, door het aantal winveldjes A/a op de verwachte groei te dimensioneren. Dat zorgt ervoor dat zulke winvelden willekeurig schaalbaar schaalbaar zijn, zolang Nederland nog niet volledig is belegd, met winveldjes.

De winningsverlaging van de winvelden is voor horizontaal ongeveer 0.2m. Puntwinningen hebben een transportverlaging en óók een winningsverlaging. De som van de transportverlaging en de winningsverlaging loopt voor horizontaal al gauw op tot waarden tussen 2m en 4m afhankelijk van het debiet Q(t) en de dikte D, van de watervoerende laag. Het water wordt gewonnen uit het areaal A met bijbehorende winningsstraal R.

Bij het winnen van grondwater delen we de beschikbare neerslag N die gemiddeld 0.8m / jaar is, op in drie gelijke delen. Nwinbaar wordt gewonnen, gezuiverd en verkocht of gebruikt als industrie water, Nassimilatie wordt gebruikt door de gewassen in natuurgebieden waar het water wordt bemest door bodembacteriën volgens het proces van natuurlijke nitrificatie. In landbouwgebieden mag dezelfde hoeveelheid mest worden ingebracht. Nkwel stabiliseert de hoogte van de grondwaterspiegel, ze spoelt mest weg die door depositie is achtergebleven en ze vormt met behulp van denitrificatie vlak onder de grondwaterspiegel, kristalheldere beekjes.

Dat was tenminste in de nul-toestand het geval, maar in 1980 wisten de bekende 1natuuronderzoekers Koos van Zomeren en William Reppel, al dat de PAS droogte in waterland al was ingetreden.

  1. K. van Zomeren en W. Reppel, De grote droogte in waterland, A.W. Bruna, ISBN 90 229 5269 X D/1980/0939/91

Het was daardoor kommer en kwel in nagenoeg alle natuurgebieden, en als je een bodemanalyse deed, bleek overal dat er een groot mest verlies naar de bodem was ontstaan als gevolg van het gebruik van puntwinningen met een diepe transporttrechter.

De stationaire grondwaterspiegel, die we kunnen berekenen met behulp van de grondwaterformule van Dupuit, was door de winning, in grote delen (x,y) van het winveld, beneden het interval van volledige assimilatie van het gewas g, gekomen als gevolg van diepte ontwatering.

Voor de niet stationaire respons bestaat geen grondwaterformule, maar het is wel erg belangrijk dat we begrijpen dat er in dat geval sprake is van een onbalans tussen Q(t) en Nwinbaar, die met een factor A/a versterkt wordt door de geometrie van het winveld, er zullen grondwater stroombanen ontstaan, die haast nooit gelijk zullen zijn aan de stroombanen uit de stationaire toestand.

De winning van het grondwater, zorgt er voor dat de grondwateraanwas in A halveert ten opzichte van z'n omgeving. Die kleinere grondwateraanwas zorgt ervoor dat de grondwaterstand in A, steeds lager wordt. Dit proces stopt door herverdeling van grondwater zodra de rand van A, die de effectieve winningsstraal R genoemd wordt, ongeveer 0.2m lager ligt dan z'n omgeving.

De herverdeling van grondwater kunnen we berekenen door een oneindig herhaalde convolutie, maar ook door een straal r in te voeren en voor elke waarde daarvan de herverdeling te berekenen. Hoe het ook zij ~¾ van de neerslag komt uit de 2R omgeving van het winveld A en ~¼ komt uit A zelf. Daarbij maakt het niet uit of er een gespreide winning wordt gebruikt of een klassieke. De som van de transportverlaging en de winningsverlaging is de verlaging van het winveld, maar deze som is niet commutatief. Daardoor kun je de transportverlaging elimineren, maar dat kan niet met de winningsverlaging.

De schaal ρ van een winveld wordt bepaald als de straal van een cilinder C(ρ) met als hoogte de dikte D van de watervoerende laag en de speciale eigenschap dat de weerstand voor een horizontale doorstroming gelijk is aan de weerstand voor een verticale doorstroming (hierbij is het toegestaan dat de watervoerende laag is opgebouwd uit meerdere lagen met elk een eigen specifieke weerstand.

Het filter van de put, waar het grondwater binnenkomt, bevindt zich vlak boven de bodem van de cilinder. Vanwege de gelijke weerstand ongeacht de actuele doorstroming, weten we niet op voorhand hoe de stroombanen zullen lopen. Het areaal dat deze cilinder inneemt noem ik a. Als alle cilinders C(ρ) een gelijk debiet q(t) oppompen wordt een verticale stroming afgedwongen. Pas als de verlaging op de rand van A een waarde van 0.2m heeft bereikt zal de herverdeling van grondwater, die gepaard gaat met een horizontale stroming, stoppen.

Bij een puntwinning wordt het debiet Q(t) ook gewonnen uit het areaal A, met de effectieve winningsstraal R. Oók in dat geval, treedt via herverdeling van grondwater de eerder beschreven winningsverlaging op. Binnen de effectieve winningsstraal R, van het areaal A ontstaat nu, gecentreerd rond de centrale pompput, een grote bijdrage van de transportverlaging op, terwijl daarbuiten de verlaging als gevolg van herverdeling van grondwater de belangrijkste bijdrage is. Dat wil zeggen dat de klassieke punt winning slechts duidelijk anders reageert dan het winveld met verdeeld opgestelde pompputten, door de aanwezigheid van de geheel overbodige transportverlaging in A.

Als we naar het stromingslichaam in c) kijken, dan zien we dat de weerstand voor een verticale doorstroming die evenredig is met de hoogte h en omgekeerd evenredig met het doorstroomde oppervlak gelijk lxb, vele malen kleiner is dan de weerstand voor een radiale horizontale doorstroming.

Doordat de grondwaterstroming de weg van de minste weerstand volgt, zullen de grondwater stroombanen zich daarnaar voegen. Binnen de centrale cilinder van de klassieke puntwinning zullen de grondwaterstroombanen een andere weg volgen, afhankelijk van vraag en aanbod. Dit zorgt in verband met de versterkingsfactor A/a voor heftige reacties in het winveld en grote, geheel onnodige schades zoals blijkt uit de standplaatsvergelijking gewasopbrengst. Zulke gewasschades gaan altijd samen met grote mest verliezen naar de bodem, die niet nodig zijn. De provinciale wetgever, kan ervoor zorgen dat zulke schades niet op zullen treden, door het gebruik van gespreide winvelden voor te schrijven.

Gespreide infiltratie

Agrariërs, of een waterschap, die door infiltratie van gebiedsvreemd water in een klassiek winveld met debiet Q(t), de schade aan de gewassen willen verkleinen, om de verliezen van mest naar de bodem te verkleinen kunnen dit doel uitsluitend realiseren door bij de pompput het debiet Q te infiltreren. Dit wordt door wetgeving geblokkeerd, omdat in dat geval het op te pompen water niet goed gezuiverd kan worden, terwijl er tevens veel mest verloren zal gaan naar de bodem.

Het alternatief is om in elk areaal a het debiet q te infiltreren. In dat geval verdwijnt de winningsverlaging van 0.2m, maar de transporttrechter blijft. Hieruit blijkt dat de drinkwatersector de enige is die de mestverliezen naar de bodem kan beperken. Dat kan uitsluitend door de eliminatie van de transporttrechter en over te gaan op een gespreid winveld. Dit is in gelijke mate geldig voor natuur en landbouwgebieden.

De Laplace voorwaarden

De Laplace voorwaarden die veronderstellen dat de watervoerende laag lineair, plaats (x,y) en tijd (t) invariant en ook stabiel zal zijn, is niet algemeen geldig. Een plotselinge onbalans tussen vraag en aanbod van grondwater verandert het stromingspatroon in een dunne watervoerende laag. Daardoor treedt bij een puntwinning een versterking groot A/a op rond de centrale pompput.

Een belangrijk kenmerk van de geologie van Nederland, dat de watervoerende lagen rond het IJsselmeer, tot 300m dik zijn en dunner worden naarmate de afstand tot het IJsselmeer groter wordt. Bij de grens met Duitsland, neemt de dikte D af tot waarden van 10-15m. De aanname dat de Laplace voorwaarden! geldig zullen zijn heeft geleid tot hoge kosten voor de drinkwatersector vanwege het feit dat darmbacteriën razend snel in het systeem kunnen komen en de zuiveringsinstallatie en de daarachter aanwezige hydroforen kunnen besmetten.

Dit laat zien dat wetgeving voor de 'bescherming van kwetsbare drinkwatervoorraden', geen zin heeft, het is de transportverlaging en de versterking A/a die optreedt als gevolg van het feit dat de Laplace voorwaarden niet geldig zijn, die hier bepalend zijn voor de beschreven besmetting. Dit heeft als consequentie dat beschermingszones rond winvelden niet effectief kunnen zijn. Uitsluitend realisaties uit de klasse van schaalbare winvelden zijn robuust, ook als het gaat om verliezen van meststoffen naar de bodem, of het ontstaan van een zure sulfaat bodem, of het wegvallen van kristalheldere beekjes in A. Ook de bodemopbouw is belangrijk, want  Nederland kent diverse formaties met gestuwde klei, die zijn ontstaan in de ijstijden, waarvan de Utrechtse Heuvelrug, het Rijk van Nijmegen en Arnhem en de stuwwal van Ootmarsum voorbeelden zijn.

De wensenlijst van Rutte IV

Namens de gijzelnemers maakt het kabinet Rutte IV, in de veronderstelling dat de natuur versterkt zal worden, haar wensenlijst kenbaar:

  1. De Minister President Mark Rutte wil: Stikstofconcentraties in de bodem, lager dan de EU norm van 50mg/l.
  2. Christianne van der Wal-Zeggelink, de Minister voor Natuur en Stikstof wil: De natuur versterken en tegelijk investeren in toekomstbestendige landbouw. Ik sta voor deze opdracht. Dat doen we door per gebied aan de slag te gaan. Dit vraagt een bijdrage van alle sectoren, van de landbouw, tot de bouw, de industrie en mobiliteit.
    Zij wil dit doen door de melkveestapel of bij nader inzien, de stikstof depositie tot de helft van de huidige waarde te reduceren.
  3. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Piet Adema wil: Perspectief bieden aan de agrarische sector.

Het is een goede zaak als het hele Kabinet, samen met de oppositie, het natuur doel wil realiseren, immers daarmee

kan worden voldaan aan de eisen die de hoogste rechters in NL en de EU stellen. Het zal blijken dat het natuur doel niet realiseerbaar is met de aanpak die het kabinet Rutte IV met vele miljarden belastinggeld wil financieren. Dat zal voor vele politici van de VVD, D66, de PVDA en GroenLinks, die bereid zijn om die miljarden wél uit te geven, en ook voor de bemiddelaar van het kabinet, Johan Remkes, zeker een verrassing zijn.

Het ministerie wil de drinkwatersector bovendien ook nog  helpen om de stikstof verliezen naar de bodem te reduceren en schrijft:

De overweldigende hoeveelheid reacties (circa 3650!) laat zien dat het om ingrijpende maatregelen gaat. Daar zijn we ons zeker van bewust. Tegelijkertijd staat Nederland ook voor grote opgaven op het gebied van waterkwaliteit in ons land. Op veel plekken in Nederland voldoet de kwaliteit van het grond- of oppervlaktewater niet aan de gestelde normen. Zoals de minister heeft laten weten bij de publicatie van het ontwerp 7e AP zijn er geen makkelijke oplossingen meer.

Geen makkelijke oplossingen meer? Geachte Ministers, en werknemers van de ministeries vertel eens wat is er Gegeven, en wat wordt er Gevraagd?

Het verdienmodel van de drinkwatersector

We kunnen de hoogte van de compensatie vergoeding naar 0 brengen door schaalbare winvelden in te zetten, die werken op het principe van de eliminatie van de transportverlaging. Die belangrijke techniek was niet bekend bij de drinkwatersector in NL en daarbuiten. Men wist wel dat de berekening met de grondwaterformule van Dupuit, die geheel gebaseerd is op het toepassen van de transportverlaging, kleine foutjes geeft, die overeenkomen met wat ik de winningsverlaging noem. Mest verliezen naar de bodem kunnen ontstaan als gevolg van overbemesting, diepte ontwatering of depositie. Art. 7.18 waterwet schrijft voor dat de drinkwatersector, een compensatie vergoeding betaalt voor de schade die de winning van drinkwater veroorzaakt. In dit geval gaat het gelijktijdig om gewasschade uitgedrukt in €, en mest verliezen naar de bodem, uitgedrukt in procenten % van de mestgift, die voor h < h3 als gevolg van diepte ontwatering ontstaat. Deze regeling was al vanaf het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw van kracht, maar werd op grote schaal genegeerd, totdat prof. R.A. Feddes, die juist gepromoveerd was op dit onderwerp, de schade als gevolg van diepte ontwatering, via een 3e geldstroom overeenkomst vanuit het Staring instituut van de landbouwhogeschool, ging berekenen. Rond de overname van vele drinkwaterbedrijven was alles dat niet verklaard kon worden met behulp van de huidige kennis, een mogelijke bron van inkomsten. De winningsverlaging groot Δ, werd de achtergrondverlaging genoemd, en tijdens de berekening van de uit te keren compensatie vergoeding werd de grondwaterspiegel met Δ verhoogd. Voor de rest bleef alles zoals het was, opdat de agrariërs dachten dat zij nog steeds de rechtmatige vergoeding kregen. Daardoor konden er nog steeds winvelden gebruikt worden met een winningsverlaging en een transportverlaging. Er ontstond een situatie waarbij de diepte ontwatering nog slechts begrensd werd door Art. 7.18 waterwet betreffende de compensatie vergoedingen. Die begrenzing werd door de wet te negeren, weggenomen om de drinkwatersector binnen een redelijk geachte grens mogelijkheden te geven om verder te groeien. Dit had bij het gebruik van niet schaalbare winvelden, als effect dat er na verloop van tijd, vrij plotseling een 'PAS' moment ontstaat, doordat de grondwaterspiegel beneden het interval van volledige assimilatie van het gewas komt. De enorme schaal vergroting, ontstaan door overnames van waterleidingbedrijven, had ook een aanzienlijke druk op de veranderde organisatie gegeven, waarbij twee boekhoud programma's werden uitgeprobeerd in 2 jaar tijd. Het 2e boekhoud programma, was gebaseerd op een kanteling van de organisatie, en werd door IBM kant en klaar geleverd, met een optie op HRM cursussen. Daardoor werden individuele medewerkers uitgedaagd om de winst waar mogelijk te vergroten. Het duurde niet lang voordat bleek dat je de winst nog groter kunt maken door de berekende schade te verkleinen. De hydrologen van de WUR (Alterra) wisten dat het niet mogelijk was om, zonder ingreep in de hydrologie / de winvelden zomaar alle compensatie vergoedingen (nagenoeg) op 0 te brengen. Hierover is gecommuniceerd: zie PS 2012/775 en Kamerstukken 30825 210, en onder leiding van prof. M.P.F. Bierkens, de toenmalige voorzitter van de NHV, werd geprobeerd om een oplossing te vinden.

Hij omschrijft het probleem als volgt: 1Als je een deel van de verlaging verklaart uit de achtergrondverlaging heeft dat veelal een groot effect op de berekende schade van een winning. Omdat de grondwaterspiegel alléén tijdens de berekening van de schade wordt verhoogt, maar niet op peil gehouden wordt, weten we dat het berekende voordeel ontstaat door een ingreep op de actuele diepte ontwatering en niet door overbemesting, of stikstof depositie.

De gemiddelde stikstof verliezen naar de bodem zijn volgens de stikstof en fosforbalans, 34% van de mestgift. Dit is extreem hoog, maar het kan nog véél hoger. In de standplaatsvergelijking gewasopbrengst blijkt dat het mest verlies naar de bodem zelfs tot 95% van de mestgift op kan lopen. Het achterblijven van de groei van het gewas, wordt nooit veroorzaakt door overbemesting maar altijd door diepte ontwatering. Met zulke grote mest verliezen naar de bodem is een stikstofconcentratie in de bodem, lager dan de NL EU norm van 50mg/l ronduit onhaalbaar. Daardoor is het natuur doel niet realiseerbaar en staat de minister president Mark Rutte, die de gijzelnemers in vertrouwen heeft genomen, met lege handen. Op de lijn {h3 → h4} van de assimilatie curve vinden we mest verliezen naar de bodem van {0% → 100%} als gevolg van diepte ontwatering. Het werkpunt van de effectieve diepte ontwatering ligt op 34% gerekend vanaf h3.

Uit de stikstof balans blijkt dat de WUR en het PBL, geen onderscheid maken naar de oorzaak van de mest verliezen naar de bodem. Alle verliezen worden óók in de wetgeving, door alle provincies, al sinds 1977-1985 toen het landelijk meetnet grondwaterkwaliteit werd ingevoerd, toegerekend, aan de agrariërs terwijl iedereen die een beetje nadenkt moet weten dat de hoeveelheid mest die de agrariërs mogen inbrengen, even groot is als de hoeveelheid mest die door bodembacteriën in natuurgebieden wordt aangemaakt uit bodemlucht.

Door dit soort fouten worden onschuldigen, schuldig door de wet en regelgeving. Dit is de overtreffende trap van een gerechtelijke dwaling.

Het is van groot belang dat onze rechtstaat blijft functioneren, daarvoor moeten we kunnen vertrouwen op de rechterlijke macht, maar ook op de vakkennis van iedereen in de provincies. Als je de hele dag filmpjes ziet van natuurfotografen op de publieke zender van poepende koeien, terwijl er nooit een actiefilm met bodembacteriën getoond wordt, die net zoveel poepen, dan ontstaat na enige tijd het Man bijt hond effect, waardoor het filmpje een krachtiger indruk achterlaat, dan het filmpje van de bodembacteriën, dat nooit gemaakt werd.

De effectieve beheersing van de bodemchemie, door onderzoekers, is een extreem uitdagende opgave, die veel voldoening geeft als je hem hebt opgelost, door winvelden te maken die zelf geen schade veroorzaken. Om collega's mee te kunnen nemen in het ontwerpproces en ze the kunnen enthousiasmeren, benoem ik moeilijke onderwerpen, terwijl ik niet wil dat individuen daar op aangesproken worden. Ik schat dat er in de wet en regelgeving meer dan 8 zeer ernstige fouten zitten. Einstein schrijft: Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het probleem heeft veroorzaakt.

Het verdienmodel van de universiteiten

Het was voor de hydrologen van Alterra in verband met de Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit onmogelijk in te gaan op de wensen van de provinciale overheid, die de drinkwatersector aanstuurt. Ik kende velen ven hen goed bij naam, maar geen daarvan is nu nog in functie als adviseur van de drinkwatersector en uiteindelijk heeft prof. R.A. Feddes z'n functie als adviseur van de provinciale overheden ook beëindigd.

Hierdoor ontstond een 1kans voor een verliesgevende onderzoeksgroep van de WUR. Hun leider, R. Bino stelt:

 ... Maar lukt zoiets ook bij het Wageningse onderzoek op het gebied van natuur en milieu dat nu verlies gevend is?

 ... We moeten relaties niet voor onszelf houden, maar elkaar helpen.

... En wat moeten we laten? We moeten niet meer onder het tarief werken, en geen dingen doen waar we niet goed in zijn. Je bent expert. En als je dat niet bent, haal je er een expert uit een andere kenniseenheid bij. Je moet anders gaan kijken, vanuit de markt...

Die overgang van de drinkwatersector naar de concurrent van de hydrologen, had vakinhoudelijk duidelijke nadelen.

Als geen ander toont prof. R.A. Feddes samen met dr. J.C. van Dam dat de diepte ontwatering de belangrijkste bron is van de mest verliezen naar de bodem. Die verliezen werden, afgezien van punten van detail, prima berekend door de TCGB software, geschreven door ing. J.J.M. Bouwmans. Dit 2programma berekent een fractie die na vermenigvuldiging met de gewasopbrengst de opbrengstdepressie geeft, en na vermenigvuldiging met 100% de mest verliezen naar de bodem in % van de mestgift geeft, als gevolg van diepte ontwatering.

Valentijn Wösten complimenteert als juridisch adviseur, veelvuldig de ecologen die in verband met de stikstof depositie wetgeving, in combinatie met het verslechteringsverbod, die beide zo zijn geformuleerd, dat Valentijn Wösten altijd het gelijk aan zijn zijde heeft.

Bovendien ijvert hij voor het overdragen van alle stikstof zaken naar de private BIJ12 organisatie, die voor de coördinatie nog slechts contact zou moeten onderhouden met het IPO. Daardoor ontstaat een staat in de staat met een eigen rechtspraak, dure natuur vergunningen, die bedoeld zijn om de natuur te versterken, maar dat helemaal niet doen. Als de wetgeving niet meer aansluit bij het Gegeven! Het conceptuele model van de bodem en de lucht, dan kunnen rechters hun werk niet goed meer doen.

Het was Herman Tjeenk Willink die in Buitenhof van 21 mei 2023, veel nadruk heeft gelegd op het goed laten functioneren van de rechtsstaat. Maar al heel vroeg las ik artikelen in het NHV blad stromingen over ontevredenheid, die werd veroorzaakt doordat boeren subsidies krijgen voor de productie van ons voedsel, terwijl de natuurorganisaties zulke steun niet krijgen. Nagenoeg ongemerkt zijn er nieuwe begrippen ingevoerd, zoals agrarisch landschapsbeheer, om EU geld over te kunnen maken naar een andere doelgroep en als het slecht gaat met de natuur dan zal er zonder al te veel ophef, nog meer geld naar de natuur organisaties of andere geïnteresseerden gaan. Of het natuur doel gerealiseerd wordt of niet, blijkt daarbij, gelet op het feit dat dit doel niet gerealiseerd wordt, geen rol te spelen.

Het valt op dat de WUR zich helemaal niet gebonden voelt aan de wetenschappelijke werkwijzen, maar teruggrijpt naar het holisme, waarmee je kunt bewijzen dat iemand die een zeer ingrijpende immuun ziekte heeft, dat zelf heeft gewild. Daardoor kon de WUR de Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit negeren door het Gegeven niet op te stellen. Er wordt ook niet opgeschreven wat er Gevraagd wordt en een Bewijs ontbreekt ook. Studenten spreken over het bijhouden van een moestuintje alsof ze op de winkel moeten passen, totdat het vastgoed niet meer opvorderbaar is.

Als er 3 aangetekende brieven aan de Minister President en de verantwoordelijke ministers van het kabinet Rutte III, worden gestuurd waarin staat hoe het natuur doel gerealiseerd kan worden, verdwijnen deze brieven op alle ministeries, zonder dat ze één van de ter zake verantwoordelijken hebben bereikt. De consequentie van het huidige wispelturige beleid is dat het natuur doel helemaal niet gerealiseerd zal worden. Het doel is, een paar weken voordat de miljarden gestort moeten worden door de minister van financiën, dat er slechts 3.5 koeien per hectare toegestaan zullen worden.

Wie volledig meewerkt met de gijzelnemers, kan ook met dit plan het natuur doel niet realiseren.

Natuurlijk kunnen we het de minister president M. Rutte niet kwalijk nemen dat hij geen verstand heeft van het onderwerp waarover hij onderhandelt. Maar hij moet wel weten dat het natuur doel heel goed realiseerbaar is door te investeren in winvelden zonder transportverlaging. Dit kan gemeld worden aan de hoogste NL en EU rechters en er kan een plan opgesteld worden om zulke schaalbare winvelden te gaan gebruiken, opdat alle politieke partijen in Nederland ervoor kunnen kiezen om het natuur doel te realiseren.

Die keus is erg belangrijk omdat we nu weten dat het natuur doel niet realiseerbaar is met het verdienmodel van de drinkwatersector. Na de introductie van het bewijs, zal ik ook laten zien dat dit óók geldt voor het verdienmodel van de WUR en het PBL.

Herman Tjeenk Willink geeft heel treffend aan dat de politiek zich als het doel niet meer in beeld is, niet meer richt op discipline of leiderschap, maar op de overige partijen om meerderheden te vormen. Hierdoor verdwijnt het vertrouwen in de politiek als sneeuw voor de zon, maar wie het democratische systeem uit balans brengt opent ook mogelijkheden om exceptioneel grote bedragen geld wit te wassen in tijden dat de overheidsfinanciën onder extreem grote druk staan en de overheidsambtenaren overbelast zijn.

  1. R. Bino, Opzoek naar nieuwe verdienmodellen, Research, 8 dec 2016.
  2. J.J.M. Bouwmans, Achtergrond en toepassing van de TCGB-tabel: een methode voor het bepalen van de opbrengstdepressie van grasland op zandgrond als gevolg van een grondwaterstandsverlaging, Technische Commissie Grondwater Beheer, 1990.

Het goede nieuws

Het is met behulp van schaalbare winvelden is het heel goed mogelijk om het natuur doel te realiseren.

De gijzelaars willen dat de verdienmodellen toegelaten zullen worden, maar daardoor is het natuur doel juist niet meer realiseerbaar.

De depositie van stikstof

1Het kabinet is niet ambitieus genoeg om het stikstofprobleem terug te dringen, stelde de commissie-Remkes begin deze maand. ... Het plan onderscheidt vijf processtappen. In de eerste stap wordt berekend in welke natuurgebieden teveel stikstof terecht komt en hoeveel de stikstofdepositie per gebied minimaal omlaag moet. Dit is de aanpak gebaseerd op Kritische Depositie Waarden, waarvan het niet bekend is of de reductie van de stikstof depositie tot 50% of 100% er voor zal zorgen dat het natuurdoel gerealiseerd zal, c.q. kan worden.

Remkes bekritiseerde tijdens de persconferentie op 8 juni het huidige kabinetsbeleid, dat 26 procent stikstofreductie in 2030 wil realiseren. De adviescommissie vindt dat niet ambitieus genoeg en pleit voor 50 procent reductie in 2030. Die reductie is haalbaar als de voorstellen uit de landbouwsector de komende jaren worden uitgevoerd, stelde Remkes.

We hebben zojuist gezien dat de voldoende voorwaarde voor het verlies van stikstof naar de bodem, die afhangt van de diepte ontwatering, zo ver overschreden wordt, dat het onmogelijk is om het natuur doel te realiseren, ongeacht hoe ambitieus de adviescommissie is. Omdat je met de depositie van stikstof de diepte ontwatering niet kleiner kunt maken, hebben we nu bewezen dat zelfs de reductie van de depositie van stikstof met 100% niet helpt. Het maken van verwijten naar het kabinet begint zo langzamer hand wel een patroon te worden, maar bij voortduring blijkt dat de verwijten ontstaan door onzorgvuldig onderzoek.

We zullen op onderzoek moeten gaan en daarbij de natuur als leermeester moeten accepteren, want het mechanisme achter de verliezen van mest naar de bodem kun je niet zomaar meten. Er zijn maar liefst 3 mogelijke oorzaken: overbemesting, diepte ontwatering en depositie van meststoffen, die we voor een gemeten concentratie van stikstof in de bodem, apart van elkaar in kaart moeten brengen.

Herman Tjeenk Willink geeft heel treffend aan dat de politiek zich als het doel niet meer in beeld is, niet meer richt op discipline of leiderschap, maar op de overige partijen om meerderheden te vormen. Hierdoor verdwijnt het vertrouwen in de politiek als sneeuw voor de zon, maar wie het democratische systeem uit balans brengt opent ook mogelijkheden om exceptioneel grote bedragen geld wit te wassen in tijden dat de overheidsfinanciën onder extreem grote druk staan en de overheidsambtenaren overbelast zijn.

---------------

De kiezers die de provincie besturen moesten samenstellen, hebben duidelijk aangegeven dat ze niet zitten te wachten op nog een blunder van de politiek.

-------------

Wie belooft de natuur te versterken, zal om het mandaat van de kiezer & belastingbetaler te behouden, moeten kunnen bewijzen dat het natuur doel gerealiseerd zal worden. Daarbij is het gebruik van convergentie waarbij de oplossing wordt ingesloten tussen twee grenzen, zoals bijvoorbeeld de nul-toestand, en de toestand bij winning van grondwater, een goed bruikbare techniek, tenminste voor zover het gaat om stikstof in de bodem. Voor de depositie van stikstof kennen we de nul-toestand van de natuur onvoldoende goed. Bovendien moeten we zeker zijn over het oorzakelijke verband tussen depositie van de verbindingen NH3, NO2- en NO3-, en de achteruitgang van de natuur.

Stel de onverzadigde zone is zodanig vochtig dat deze verbindingen in natuurgebieden mengen met het water dat zich via adhesie hecht aan de korrels in de bodem van het natuurgebied, dan is de 'stikstof' concentratie slechts iets groter dan de stikstof concentratie die zonder depositie door de bodembacteriën aangemaakt wordt door natuurlijke nitrificatie uit de N2 fractie van de bodemlucht. We kunnen ervoor zorgen dat de stikstof concentratie even groot wordt door het beluchte oppervlak iets te verkleinen, door de grondwaterspiegel iets te verhogen. M. de Boo, die ook nu nog aan de WUR werkt, heeft een heel mooi boek geschreven, waarin zij het kristalheldere grondwater roemt in NO-Twente. Daarbij heeft zij veel steun gehad van het 1boek van W.H. Dingeldein, die nauw samenwerkte met de stichter van het Natura Docet museum, J.B. Bernink.

Dit kristalheldere grondwater ontstaat mede door de aanwezigheid van denitrificerende bodembacteriën hoog in de watervoerende laag.

  1. W.H. Dingeldein, Het land van de Dinkel, De schoonheid van N.O.Twente, A. Roelofs van Goor, Meppel

De onderzoeksopgave

We zullen op onderzoek moeten gaan en daarbij de natuur als leermeester moeten accepteren, want het mechanisme achter de verliezen van mest naar de bodem kun je niet zomaar meten. Er zijn maar liefst 3 mogelijke oorzaken: overbemesting, diepte ontwatering en depositie van meststoffen, die we voor een gemeten concentratie van stikstof in de bodem, apart van elkaar in kaart moeten brengen.

De onderzoeksopgave die we nog onderzoeken, mag niet zomaar vervangen worden door te stellen dat het niet toegestaan is om elke achteruitgang ongeacht hoe klein deze ook is, van Kritische Depositie Waarden, te verbieden. Zo'n vereenvoudigde onderzoeksopgave is vaak te streng, te selectief, en daardoor ook niet effectief, want het kan heel goed zo zijn dat we een grote vooruitgang kunnen boeken, door voor een andere oplossing te kiezen.

Daarmee is het duidelijk dat het onderzoek naar Kritische Depositie Waarden, te simplistisch en bovendien ook niet bruikbaar is. Dat had onze vak Minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal-Zeggelink, ook al gauw geleerd toen ze met het stikstof kaartje kwam, dat ze snel weer moest intrekken.


 die alle onafhankelijk van elkaar de oorzaak kunnen zijn van een onverwacht grote achteruitgang van kritische natuur en alle ook onafhankelijk van elkaar een rol spelen: overbemesting, diepte ontwatering en depositie van meststoffen.

Ongeacht of het gaat om de interactie tussen mest en de hoogte van de grondwaterspiegel en het contact van de wortels van de gewassen met het bemeste grondwater, of om de stroming van het grondwater in relatie tot de diepte ontwatering die daardoor grote waarden aan kan nemen als winvelden niet goed worden ontworpen. Hydrologen hebben lange tijd geholpen bij het berekenen van de (gemiddelde) grondwaterstroming en agro-hydrologen hebben het gedrag in de onverzadigde zone bestudeerd. Aanvullend heeft de drinkwatersector gekeken naar de opbouw van betrouwbare winvelden. Dit laatste was aanvankelijk erg eenvoudig:

Men ging ervan uit dat het grondwater per definitie schoon was en dat al het vuil dat we in de bodem stopten vanzelf werd afgebroken. De bodem wist overal wel raad mee. Dat bleek opeens tegen te vallen toen in de jaren zeventig grootschalige grondwaterverontreinigingen werden ontdekt. Nog veel later zaten er opeens darmbacteriën in het grondwater, hetgeen erop neerkwam dat het transport van materiaal dat zich op het niveau van het grondwateroppervlak bevindt, razendsnel in het filter van de pompput terechtkomt. Vooral op dunne watervoerende lagen gaat dat heel snel, niet vanwege heel beperkte dikte D van de watervoerende laag, die soms niet groter was dan 15-20m, maar vanwege het feit dat de winvelden niet goed werden geschaald.

Effectief samenwerken

Bij de realisatie van het natuurdoel, heb ik vele problemen gezien die ook optreden bij het ontwerp van geïntegreerde schakelingen (chips), de mobiele telefoon heeft z'n intrede gedaan als een alleskunner die kan zenden en ontvangen met heel weinig energie, een radio bevat, een toetsenbord en ook een TV etc.. Die opmars zou onmogelijk zijn geweest, als prof. L. Conway en prof. C. Mead niet het initiatief hadden genomen om de samenwerking tussen de onderzoekers te verbeteren.

Bij de realisatie van het natuur doel moeten we met een wiskundig bewijs zeker stellen dat het beoogde doel gerealiseerd zal worden. Omdat het gaat om een groot aantal vakgebieden waaronder ecologie, hydrologie, wiskunde, logica, landbouw, drinkwaterwinning, natuurbeheer, die alle apart van elkaar tot ontwikkeling zijn gekomen, wordt het onderzoek gekarakteriseerd door een gebrek aan coherentie, en te veel mensen die allen menen te weten dat er een stikstofprobleem is, en hoe dat volgens hen, opgelost moet worden. Zo'n probleem ontstond ook in de elektrotechniek, toen geïntegreerde schakelingen zo complex werden dat zij niet meer gemaakt konden worden door het cohort fysici dat de eerste transistoren had uitgevonden. Op die 1,2constatering hebben prof. L. Conway en prof. C. Mead adequaat gereageerd. Prof. L. Conway schreef:

Tot voor kort was het ontwerpen van geïntegreerde schakelingen het exclusieve werkterrein van circuit- en logica-ontwerpers die werkzaam zijn binnen halfgeleiderfirma's. Computerarchitecten hebben van oudsher systemen samengesteld uit standaard geïntegreerde schakelingen die door deze firma's zijn ontworpen en vervaardigd, maar hebben zelden deelgenomen aan de specificatie en het ontwerp van deze schakelingen.

Tot op de dag van vandaag is het ontwerpen van winvelden het exclusieve werkterrein van hydrologen in dienst van een waterleidingbedrijf, die gesteund door adviesbureaus een winveld samenstellen dat een gewenst debiet Q(t) kan leveren, met een bijbehorend intrekgebied met beschermingszones, waarvan iedereen had verwacht dat ze met wetgeving beschermd kunnen worden tegen externe invloeden. Die zones zijn vanwege het schaal effect, helemaal niet veilig voor het waterleidingbedrijf en ook niet voor de natuur. Als gevolg van de voortdurende schaal vergroting door de toename van de bevolking en o.a. ook door de beschikbaarheid van goedkope opblaasbare zwembadjes, is de diepte ontwatering! doordat de transportverlaging! flink toeneemt met het debiet Q, zo groot geworden was dat gewassen met korte wortels, zoals uit de standplaatsvergelijking gewasopbrengst! volgt, niet meer in staat zijn om de mest op te nemen voor hun groei, doordat de grondwaterspiegel langdurig beneden het interval van volledige assimilatie! komt. Het effect is dat het gewas niet meer groeit maar verdroogt, waardoor er mest verliezen zijn naar de bodem en er compensatie vergoedingen uitbetaald moeten worden. De vraag naar grondwater en de schaal van het winveld zijn hier bepalend. Er ontstonden hoge kosten. De agrariër, die de winning moest gedogen, moest daarvoor conform art. 7.18 waterwet een compensatie vergoeding ontvangen. De drinkwatersector heeft voor de berekening van die vergoedingen, met prof. R.A. Feddes van de Landbouwhogeschool te Wageningen, het allereerste 3e geldstroom project opgezet.

Een oud spreekwoord stelt: Dat men niet en weet, of ziet, Dat en kan ons deeren niet. (dbnl)

Omdat water goedkoop is ten opzichte van de meeste landbouwproducten geproduceerd met water, werd het op een gegeven moment aantrekkelijk om lagere compensatie vergoedingen uit te keren. Dat ging rechtstreeks in tegen de adviezen die prof. R.A. Feddes, dr. J.C. Van Dam en de medewerkers van de Alterra onderzoeksgroep, uitbrachten betreffende de geleden schade, waarmee de basis achter het 3e geldstroom project dat de hoogte van de compensatie vergoeding zou vaststellen weggevallen. Vanaf dat moment werd de berekende assimilatie van meststoffen door de gewassen veel hoger ingeschat dan de feitelijke waarde. Omdat de feitelijke situatie niet veranderde planten in de onverzadigde zone, met als effect dat het natuur doel niet meer realiseerbaar was vanwege verliezen van mest naar de bodem, een probleem dat alleen maar groter zal worden, doordat de winvelden niet schaalbaar zijn, waardoor grotere debieten niet achteraf vergund kunnen worden zonder dat er problemen op zullen treden. De drinkwatersector vond haar verdienmodel zo belangrijk, dat ze via prof. R.A. Feddes, het ontslag van een WUR medewerker die het probleem op wilde lossen, forceerde. Na enige tijd hield prof. R.A. Feddes het ook zelf  voor gezien.ook niet meer beschikbaar voor adviezen. Het was prof. M.P.F. Bierkens die als voorzitter van de NVH, probeerde om alle neuzen één kant op te krijgen. Dit was moeilijk, omdat er bij nader inzien geen probleem was met de achtergrondverlaging, maar met het verdienmodel van de drinkwatersector. De drinkwatersector was helemaal niet tevreden met het feit dat zij niet unaniem gesteund werd. Uit de reactie van Valentijn Wösten en de aankondiging van Raoul Bino dat de WUR op zoek ging naar nieuwe verdienmodellen, is me gebleken dat het conflict om het verdienmodel zo hoog was opgelopen dat alle hydrologen van de WUR alle werden vervangen door de ecologen van de WUR.

Het feit dat het natuurdoel wel realiseerbaar was, maar niet met het verdienmodel van de drinkwatersector en ook niet met het verdienmodel van de WUR, werd niet gerapporteerd naar de minister president Mark Rutte en de vak ministers uit het kabinet Rutte III. Aangetekende brieven daarover aan de betrokken (vak)ministers werden op alle ministeries achtergehouden. Wat de rol van de zo gewilde verdienmodellen in dit geheel is, zal ik hier niet onderzoeken. Het is echter belangrijk om te weten dat met mijn onderzoek het natuur doel wel realiseerbaar is.

Daardoor wordt het heel eenvoudig om aangepaste plannen goedgekeurd te krijgen bij de hoogste NL en EU rechters. Dit biedt ook mogelijkheden voor de politiek om de begroting te heroverwegen. Bovendien zal blijken dat de voorgestelde landbouwhervorming, geen aanvullend aantoonbaar nut heeft voor de natuur.

Of dit een tegenvaller is voor het verdienmodel van de WUR is moeilijk te zeggen, omdat de WUR en haar project partners, niet bepaald open zijn over de besteding van de vele miljarden €'s en/of de bestemming van de grond en bijbehorende onroerende zaken, die ze wil verwerven / ontwikkelen. Valentijn Wösten is juist heel uitgesproken over zijn doelstellingen. Als hij schrijft: Politiek moet beleid opleveren. En beleid maken zonder het bestaande beleid te kennen is als een huis verbouwen zonder kennis. Die opmerking wil ik graag met hem delen, maar ook hij ontkomt er niet aan dat de politiek wetgeving moet maken die vrij is van dwalingen, waardoor onschuldigen, schuldig worden door de wet en regelgeving en door niets anders. Dit is de overtreffende trap van een gerechtelijke dwaling, die iedereen diep in de problemen kan brengen. In de huidige wet en regelgeving zitten zeker zo'n 7-8 zeer ernstige fouten, die rechters dwingen om onschuldigen als schuldig te veroordelen, en de aanleiding daartoe hangt samen met de wetgeving die is opgesteld in het kader van het nieuwe verdienmodel dat uitgaat van het vermeende belang om de depositie van stikstof tegen te gaan. Ik begrijp dat de politici en de rechters moeite hebben om de inhoud van de stikstof depositie wetten op hun waarde te schatten en ik begrijp ook dat wetten getoetst moeten worden om hun bruikbaarheid te kunnen bewijzen, maar Wösten doet vergaande voorstellen om via de private BIJ12 organisatie om de trias politica uit te schakelen, door delen van de functie van de rechterlijke macht, de belastingdienst etc. uit te schakelen om de universiteiten samen met de vrienden van de BIJ12 organisatie, in staat maatschappelijke sectoren direct te kunnen belasten, om voor zover ik dat kan zien, het verdienmodel vorm te geven. In dat kader betalen de bouwers van windmolens op zee nu al miljoenen aan belastinggeld, om vertraging van hun projecten te voorkomen. Dit ligt wel in het verlengde van de gesprekken die dhr. J. Remkes heeft gehad met de boeren maar niemand, ook Johan Remkes niet, was  op de hoogte van het feit dat het natuur doel gerealiseerd kan worden door de drinkwatersector te steunen met geld om schaalbare winvelden te maken met behulp van de eliminatie van de transportverlaging.

Zolang je nog niet het volledige overzicht over de puzzel hebt, moet je niet aankomen met een verdienmodel, en zeker niet verder gaan bouwen op wetten met 7-8 ingrijpende fouten. Prof. D. Lohse laat zien dat ingenieurs een heel breed kennis gebied moeten beheersen, en dat was ook de boodschap van Conway en Mead. Het komt erop aan om eerst het volledige overzicht te verkrijgen, voordat je de problemen op kunt lossen. Studenten vinden het ontzettend interessant, om een bijdrage te kunnen leveren aan een 'moeilijk' probleem, vooral als ze merken dat ze daardoor meer kennis verwerven. De voldoening komt pas echt als blijkt dat ze de systematiek geleerd hebben om ook vergelijkbare problemen in teamverband op te kunnen lossen en daarbij een richting gevende rol bij kunnen vervullen. Daarvoor is het nodig om afstand te houden om terug te kunnen vallen op het Gegeven dat je opbouwt, nodig om een wiskundig bewijs te kunnen geven, dat je verder helpt. Maar de studenten van de WUR wisten vast veel meer over het aantrekkelijke verdienmodel dat hun universiteit en in het bijzonder de groep van Raoul Bino nastreeft. Zij wilden namelijk groot worden met een moestuintje.

Opvallend is dat niemand de moeite had genomen alle vakgebieden zo goed en zo kwaad als het kan, te verenigen volgens de essentie van de lessen van J.B. Bernink en Conway & Mead. Ik schrijf zo goed en zo kwaad mogelijk omdat niet iedereen alles hoeft te weten, het ordenen van kennis is zeker net zo belangrijk. Overal komen overheden in de omgeving van grote bevolkingscentra zoals San Francisco, Johannesburg, India, Phoenix Arizona, Marseille, Nice, in Australië, Spanje, Portugal, Italië, Griekenland, Limburg en Duitsland, etc. te maken met klimaat problemen, met overstromingen en grote droogtes of bosbranden. Het ging echt niet alleen om Nederland, daarom is het zo belangrijk dat er werk gemaakt wordt van schaalbare winvelden, met kristal zuiver grondwater, die drinkwaterwinning, als je dat in isolatie bekijkt, iets duurder maakt, maar als nadenkt over de samenhang, worden de maatschappelijke problemen, niet alleen goedkoper, maar vooral ook opgelost. Dat komt omdat er in een klap meerdere problemen tegelijk opgelost worden. Dit is een aandachtspunt geweest van prof. R.A. Feddes, waarmee hij de Chinezen heeft geholpen om de leefbaarheid van de Gobi woestijn te herstellen. Met de inspanningen van J.B. Bernink en Conway & Mead nog goed in het achterhoofd, wist ik dat de oplossing van het buitengewone probleem op dat moment nog ver weg was, en dat nagenoeg alle onderzoekers baat zouden hebben bij de nieuwe aanpak, die hen helpt bij het oplossen van de problemen van de drinkwatersector en gelijktijdig die van de natuuronderzoekers. Het grootste probleem was dat de drinkwatersector graag het eigen straatje schoon veegt, waardoor ze niet begrijpen wat er fout gaat. Daardoor wordt de bereidheid om te leren van de natuur minimaal. Karakteristiek bij zulke problemen is dat het probleem steeds groter wordt, zonder dat er een oplossing komt. Dit noemen we een probleem van bedrijfsblindheid, dat vaak gekoppeld is aan bedrijfszekerheid, denk aan Philips Medical Systems met z'n slaap apneu apparaten. Wie eenmaal op het verkeerde pad zit ziet het probleem steeds groter worden, totdat niets meer gaat, net als bij de roulette. Ik weet het, als de overheid fouten maakt, gaat er geen bedrijf failliet, en tot op zekere hoogte profiteren de waterleidingbedrijven daar ook van, maar het kan best zijn dat er een soort Elon-Musk komt die niet alleen de NASA taken overneemt, maar juist die van de waterleidingbedrijven.

  1. Mead–Conway VLSI chip design revolution.
  2. The "Mead & Conway Revolution" in VLSI Integrated Circuit Education.
  3. L.F. Ernst, De bepaling van de transporttijd van het grondwater bij stroming in de verzadigde zone, ICW Nota 755, Juli 1973, zie p. 22.

De hydrologie

Het is me opgevallen dat bijna niemand weet dat de Laplace voorwaarden, die stellen dat de watervoerende laag lineair, tijd (t) en plaats (x,y) invariant en stabiel moet zijn, niet geldig zijn voor grootschalige dunne watervoerende lagen. Die voorwaarden zijn niet geldig omdat de grondwater stroming de weg van de minste weerstand  kiest. Daarbij speelt het aanbod, in de vorm van gespreid vallende neerslag N(t) en de afvoer via het debiet Q(t) dat als regel vlak bij het zuiveringsstation gewonnen wordt de hoofdrol. Hierdoor is de drinkwatersector in de situatie terecht gekomen dat nagenoeg al hun winvelden onnodig veel schade veroorzaken aan natuur en landschap en ook aan de landbouw. Dit schade mechanisme staat helemaal los van de depositie van stikstof. Bovendien worden vele aan de oppervlakte waargenomen effecten, zoals een zure sulfaatbodem, toegeschreven aan de depositie van stikstof, terwijl die effecten, daar helemaal niets mee van doen hebben, maar juist zijn ontstaan als gevolg van gebrek aan kennis en kunde bij het ontwerp van de winvelden, niemand wilde een avontuur aangaan, de drinkwatervoorziening moest 100% betrouwbaar zijn. Alles moest bij het oude blijven, maar wel op een steeds grotere schaal, juist daar werd de fout gemaakt, er moeten schaalbare winvelden komen. Op een steeds grotere schaal kom je juist meer en meer in de problemen. Dat de Laplace voorwaarden niet toegepast mogen worden, is in de praktijk moeilijk vast te stellen, omdat de watervoerende laag op een kleine schaal wel weer voldoet aan de Laplace voorwaarden. Dit is een fenomeen dat we ook terugzien in de Penrose driebalk, die ik als logo gebruik. Onder de titel Het knippermoment van Waterval besteed de VPRO aandacht aan een tentoonstelling over het werk van M.C. Escher. Ook in de elektrotechniek hebben we het effect dat de eigenschappen van een halfgeleider systeem veranderen als we de voeding aan zetten. Een megafoon werkt niet als je niet op het knopje drukt, en met een mobiele telefoon met een lege accu kun je niet bellen. Dit zijn eigenschappen die elk kind, uit ervaring, kent. Bij halfgeleiders ontstaat daardoor een versterking, die we graag willen benutten, maar dat zo'n versterking van ongewenste effecten zullen optreden in het winveld dat jij ontworpen hebt met een stationaire analyse, daar willen velen graag niets van weten. De chip ontwerpers hebben die versterking, nauwkeurig gedoseerd juist nodig. De professoren Lynn Conway en Carver Mead, hebben hier aan meegewerkt door de ontwerpers duidelijk te maken dat zij gereedschappen moeten hebben en ook interfaces om samen te kunnen werken, opdat zij ongeacht de schaal, goede chip ontwerpen met state of the art standaard technieken, kunnen ontwerpen.

In dit web portaal beschrijf ik de problemen die daarmee samenhangen met de meest eenvoudige woorden, opdat wetenschappers van alle betrokken disciplines kunnen begrijpen waar het om gaat, ik gebruik ook een synthese methode waarmee winvelden, altijd aan een zinvolle specificatie kunnen voldoen op basis van het Gegeven conceptuele model van de bodem en de lucht, opdat alle in gebruik te nemen winvelden, zullen presteren zonder verrassingen. Zulke winvelden vragen een wat hogere investering, maar het is met de technieken die ik beschrijf relatief eenvoudig om vooraf alle consequenties van het ontwerp van een winveld te overzien, zoals dat nog nooit mogelijk was. De problemen die nu zijn ontstaan, zijn mede ontstaan doordat het schaal effect, dat zich voordoet bij de toenemende vraag naar productiewater, niet goed begrepen werd en het was prof. J.J. de Vries die dit inbracht in de vergaderingen over de achtergrondverlaging, die ik de winningsverlaging noem. De winningsverlaging en de transportverlaging spelen de hoofdrol bij het nog steeds onbegrepen gedrag van de watervoerende laag. Dit kunnen we ontrafelen door de eliminatie van de transport verlaging toe te passen. Hoe dat werkt staat uitgebreid beschreven bij de realisatie van het winveld voor het geval horizontaal.

  1. Mead–Conway VLSI chip design revolution.
  2. The "Mead & Conway Revolution" in VLSI Integrated Circuit Education.
  3. L.F. Ernst, De bepaling van de transporttijd van het grondwater bij stroming in de verzadigde zone, ICW Nota 755, Juli 1973, zie p. 22.

Nederland gegijzeld

Nederland werd gegijzeld om meer inkomsten te kunnen krijgen voor natuuronderzoek. Maar het zal blijken dat de onderzoekers niet weten hoe ze hun onderzoek in moeten richten zodanig dat zeker gesteld wordt dat het natuur doel gerealiseerd zal worden. Er wordt gekozen voor Kritische Depositie Waarden, maar keer op keer blijkt dat deze criteria veel te streng zijn.

Dat is ook geen wonder want wie de depositie van stikstof als uitgangspunt van onderzoek kiest, verliest het zicht op alle andere ongewenste effecten. Er werd gedacht dat dit goedgemaakt kon worden door de introductie van een wet die stelt dat elke achteruitgang van kritische natuur niet is toegestaan, maar dit criterium is niet bruikbaar omdat het veel te specifiek is, waardoor de logica niet helpt om het probleem op te lossen. Maar let op als het de bedoeling is dat het natuur doel gerealiseerd zal worden, dan mag je de natuur of de maatschappelijke sectoren niet de wet voorschrijven, je zult de natuur in een toestand moeten brengen waarin het natuurlijke evenwicht uit de nul-toestand, hersteld wordt waardoor het natuur doel zonder verder ingrijpen, gerealiseerd zal worden. Iedereen die de logica beheerst zal snappen dat je de natuur positief moet benaderen in al haar facetten. Dan moet je met de oorzakelijke verbanden gewoon de gewenste situatie beschrijven met predicaten (voorschriften). Dit moet met de achterliggende logica opgelost worden, wiskundigen zeggen dan dat je de predicaten moet voldoen. In de praktijk kun je monitoren dat de voorschriften ook echt voldaan worden. Dat is wat meer werk, maar met zo'n werkwijze kun je bewijzen dat het natuur doel gerealiseerd zal worden, mits de natuur bestaat die het natuur doel kan realiseren. De situatie die bestond in de nul-toestand is daarvoor zeker een goed bruikbaar criterium.

Twee dagen voordat Remkes zijn rapport presenteerde, kwam de Taskforce Stikstof van WUR met een vijfstappenplan om dit proces gestalte te geven, met de reductie van Kritische Depositie Waarden. Maar het zijn de onderzoekers zelf die meteen al twijfelen: Ik heb geleerd dat het niet alleen om stikstof draait bij het natuurherstel, maar dat een hogere waterstand in sommige natuurgebieden nog belangrijker kan zijn om de natuurdoelen te halen. Die twijfel blijkt terecht en het is een existentiële vraag die elke wiskundige zal stellen als hij een dergelijk probleem op moet oplossen. De onderzoekers willen beginnen met de Kritische Depositie Waarden aanpak, maar die aanpak blinkt uit doordat zij het existentiële probleem niet op kan lossen, omdat er uitsluitend 'in de lucht' gekeken wordt, waardoor het probleem van de hoogte van de grondwaterspiegel wordt verhult. Uit het constructieve Bewijs dat ik zal geven blijkt echter dat het natuur doel niet realiseerbaar is zonder hogere grondwaterwaterstanden, waaruit volgt dat de vijf stappen aanpak het recept is voor een hoop ellende in de agrarische sector, die niets kan doen om de veel te grote diepte ontwatering ongedaan te maken.

Toen de drinkwatersector een verdienmodel introduceerde, gebaseerd op een aangepaste berekening van de schade van een winning, nodig voor de vaststelling van de compensatie vergoeding, die ze moet afdragen conform art. 7.18 waterwet om de schade te vergoeden, heeft ze de basis gelegd voor de grootste stikstof verliezen naar de bodem ooit, die ontstaan door diepte ontwatering. Dit heeft geleid tot onmin tussen de overheid, in dit geval de drinkwatersector en de hydrologen van de WUR (Alterra). Een van de Alterra medewerkers, die het probleem wilde oplossen werd ontslagen. Het was prof. C. Van den Akker die vaststelde dat verlaging van de grondwaterspiegel h(x,y,t) de som is van de winningsverlaging en de transportverlaging. De drinkwatersector ging de schade berekening aanpassen omdat ze dachten dat het grondwater gewonnen werd als een integraal onderdeel van de transportverlaging. Prof. M.P.F. Bierkens formuleerde de gevolgde werkwijze als volgt: Als je een deel van de verlaging verklaart uit de achtergrondverlaging heeft dat veelal een groot effect op de berekende schade van een winning.

Hydrologen die hun werkgever wilden steunen zochten onderling contact om de belangen van de drinkwatersector te kunnen verdedigen. Tijdens de vergaderingen die volgden merkte prof. J.J. de Vries, op dat er sprake moest zijn van een schaal probleem, waar de drinkwaterwinningen mee worstelen. Ik wist dat de transportverlaging ervoor zorgde dat over de afgelopen 20-40 jaar een veel te grote diepte ontwatering was ontstaan doordat het vergunde debiet, naar believen verhoogd werd als er drinkwater geleverd moest worden. Dit had als effect dat de effectieve winningsstraal R waaruit het water wordt gewonnen, voor het geval horizontaal, steeds groter werd, waardoor ook de afstand waarover het grondwater via een gradient in de grondwaterspiegel naar de (cluster van) pompputten autonoom naar het zuiveringsstation stroomt, steeds grotere waarden aanneemt, waardoor de transporttrechter navenant dieper wordt. Als we de eliminatie van de transporttrechter toepassen binnen de effectieve winningsstraal ontstaat de winningsverlaging groot 0.2m over, doordat de pompputten verspreid over het winveld worden opgesteld.

De onder verantwoordelijkheid van de overheid functionerende drinkwatersector had ervoor gekozen om de winningsverlaging om te zetten in klinkende winst, maar daarvoor in de plaats kreeg ze zelf veel problemen met de bedrijfszekerheid van haar winvelden. Als ze ervoor gekozen had om de transportverlaging te elimineren was nagenoeg automatisch het natuur doel samen met nog twee andere doelen, gerealiseerd, daarbij zijn ook de existentiële aspecten opgelost, omdat de natuur weer terugkomt in de toestand die in de nul-toestand heerste en hoeft er (bijna) nooit meer een compensatie vergoeding uitbetaald te worden. Daarmee is niet bewezen dat de effecten van vele jaren van veel te grote stikstof verliezen naar de bodem, die samenhangen met de wens om de winst te verhogen, veroorzaakt door de wens naar meer omzet heeft geleid, en ook tot een steeds grotere diepte ontwatering, zomaar voorbij zijn. Maar als je met de KDW aanpak begint ontstaat er met zekerheid veel (bijkomende) schade aan de landbouw maar ook bij de belastingbetaler, zonder dat er een probleem wordt opgelost.

  1. M.P.F. Bierkens, De achtergrondverlaging op de voorgrond, Presentatie NHV Najaarsbijeenkomst, 28 november 2013

De lange termijn

Het is belangrijk dat Nederland de drinkwatersector en haar leveringsverplichting vol overtuiging steunt door extra geld vrij te maken voor winvelden waarmee het natuur doel niet alleen nu, maar ook in de verre toekomst realiseerbaar zal zijn, opdat de leveringsverplichting van de sector, onafhankelijk van de bevolkingsgroei, ook in de verre toekomst in ons dichtbevolkte land, gezekerd zal zijn. Daarom is het ook belangrijk dat geen enkel doel, een ander doel beconcurreerd. Een aardig voorbeeld is de realisatie van een natuurbuffer. Als we gebruik maken van de eliminatie van de transport verlaging dan zal, naast het assimilatie doel, ook met hoge waarschijnlijkheid het zure sulfaatbodem predicaat voldaan zijn, terwijl het kwel predicaat binnen handbereik ligt.

Hierdoor kunnen we beekjes creëren mat kristalhelder water, die de nadelen van wat er op de lange termijn is misgegaan, direct weg kunnen nemen. Dan heb je geen natuurbuffer meer nodig, en de natuurbuffer kan meteen alle stikstof wegspoelen die door depositie nog oppervlakkig aanwezig zou kunnen zijn. Dan is blauwgrasland ook dicht bij een landbouwgebied realiseerbaar, iets dat het PBL al in de jaren 90 van de vorige eeuw op z'n wensenlijstje had staan.

De eliminatie van de transportverlaging is niet alleen gunstig om het natuurdoel te realiseren, het is ook belangrijk omdat de provincies daardoor een optimale ruimtelijke ordening voor de drinkwatersector kunnen realiseren, waarbij woningbouw en ook alle andere activiteiten van de maatschappelijke sectoren, landbouw, natuur en drinkwaterwinning, alle zonder dat zij elkaars mogelijkheden voor nu en in de toekomst inperken. Dit garandeert dat alle genoemde activiteiten, in harmonie samen kunnen gaan. Nu worden er plannen gemaakt om op een zure sulfaatbodem windmolens te plaatsen. Dat is levensgevaarlijk en een goed voorbeeld hoe ons bestuur, geheel onnodig als een brokkenmaker kan functioneren, zoals dat ook het geval was bij het probleem kanaal Almelo de Haandrik en de Gaswinning in Groningen.

De volgorde van de dingen

Het is belangrijk dat we de drinkwatersector steunen door extra geld vrij te maken voor winvelden waarmee niet alleen het natuur doel, maar ook de leveringszekerheid van het drinkwater op de lange termijn realiseerbaar zal zijn.

De drinkwatersector had een nieuw verdienmodel bedacht, dat zeer schadelijk was voor de natuur en de agrarische sector en ook de drinkwatersector zelf. Prof. C. Van den Akker, van de TuDelft, had al heel gauw in de gaten dat de sector werkte met een gemeten schade percentage S(g, d(x,y,t)) voor een gewas g, en een berekend percentage S(g, d(x,y,t)+Δ), waarbij Δ een positieve constante is die ~0.2m groot is voor het geval horizontaal en ~0.4m voor horizontaal en lensvormig. De schade s is 0 zolang de 1diepte ontwatering d(x,y,t) zich beweegt in het interval van volledige assimilatie van het gewas g.

We kunnen een onderscheid maken tussen de vorming van de transporttrechter in de beginjaren, en het verder uitdiepen ervan als gevolg van o.a. bevolkingsgroei en bijvoorbeeld het effect van plastic zwembadjes. De drinkwatersector laat zich maar al te vaak verrassen doordat er een moment komt waarbij de diepte ontwatering zich niet langer kan bewegen in het interval van volledige assimilatie voor het gewas g. Op dat moment blijkt dat drinkwaterwinning een zeer schadelijk proces is, doordat de schade functie S in korte tijd aangeeft dat er een procentuele waarde >> 0 ontstaat als gevolg van diepte ontwatering loont het om te werken met een berekend percentage dat in veel gevallen ongeveer gelijk aan 0 is.

Het berekende percentage heeft uitsluitend financiële voordelen voor de drinkwatersector, waardoor we weten dat het natuurdoel helemaal niet gerealiseerd kan worden, niet nu en ook niet in de toekomst waarin door bevolkingsgroei etc., de problemen met de realisatie van het natuur doel alleen maar erger zullen worden.

Toen de drinkwatersector de werkwijze van de nieuwe schade berekening ging invoeren, kon een medewerker van de meetgroep van Alterra, niet begrijpen dat die techniek correct was. Het was algemeen bekend dat de schade functie uitsluitend correcte resultaten geeft als het 2e argument de diepte ontwatering is. De drinkwatersector claimde dat de extra verhoging Δ een nodige correctie was omdat men geen andere verklaring kon vinden voor de achtergrondverlaging, prof. C. Van der Akker wist al gauw dat Δ overeenkomt met de winningsverlaging. Het interessante is dat de verlaging  bestaat uit 2 termen van een som, transportverlaging + winningsverlaging, die niet commutatief blijkt. Daardoor is het wel mogelijk om de transport verlaging te elimineren, maar dat lukt niet met de winningsverlaging, want zonder winning van productie water kun je ook geen drinkwater verkopen.

Het werken met het berekende schade percentage S(g, d(x,y,t)+Δ) geeft een uitkomst die niet overeenkomt met het schade percentage S(g, d(x,y,t)) en is derhalve niet toegestaan.

Er is een grote onmin ontstaan tussen de hydrologen van de WUR (Alterra) en de drinkwatersector, die het berekende percentage wilde gebruiken om veel te lage compensatie vergoedingen af te dragen. Omdat een Alterra medewerker, heel goed begreep dat je niet zonder verdere verklaring de compensatie vergoeding op 0 kunt resetten, was het algemeen bekend dat er gerommeld werd met de compensatie vergoedingen door de achtergrondverlaging bij te tellen. Dat was geen goede en ook geen eerlijke zaak. Hij had het onderliggende probleem collegiaal op willen lossen, via publicaties. De drinkwatersector wilde juist profiteren van dit nieuwe verdienmodel. De medewerker, die op het punt stond om de eliminatie van de transport verlaging uit te vinden, waardoor er (nagenoeg) nooit meer compensatie vergoedingen uitbetaald hoeven te worden, werd op voordracht van de drinkwatersector ontslagen.

Er is nog, met prof.  M.P.F. Bierkens als moderator, geprobeerd om een eensluidend oordeel te vinden, maar het vakgebied der hydrologie kent valkuilen die samenhangen met de schaal van een winveld. Het was prof. J.J. de Vries die daar nog op wees tijdens de bijeenkomsten. Er was heel veel druk op de deelnemers om mee te gaan met het woest aantrekkelijke verdienmodel van de drinkwatersector. In de elektrotechniek was de invloed van Lynn Conway en Carver Mead zo groot, dat chip ontwerpen nooit verloren zullen gaan in verband met een verdienmodel. Iedereen kon beschikken over hetzelfde Gegeven en wist dat het van groot belang is om een specifiek probleem goed op te lossen. Ook in de Elektrotechniek waren er ontwerpers uit allerlei vakgebieden, maar er was sprake van toewijding en coherentie tussen deze vakgebieden. Met als doel om ook ingewikkelde problemen goed op te kunnen lossen.

De hydrologen stonden op het punt om een belangrijke vinding te doen. Ze hadden het principe van de eliminatie van de transportverlaging uit kunnen vinden, waardoor er nagenoeg nooit meer een compensatie vergoeding verschuldigd zou zijn. In dat geval moet er ingegrepen worden op de transportverlaging, in plaats daarvan werd er gerommeld met d e achtergrondverlaging, die ook de winningsverlaging genoemd wordt.

Prof. M.P.F. Bierkens heeft de aard van het probleem dat aan de orde kwam in de vergaderingen die hij heeft geleid krachtig verwoord:

Als je een deel van de verlaging verklaart uit de achtergrondverlaging (Δ) heeft dat veelal een groot effect op de berekende schade van een winning.

De ecologen van de WUR 1mochten, onder leiding van Raoul Bino, het stokje overnemen. Dit was geen eenvoudige zaak vanwege het verdienmodel van de drinkwatersector. Het grote effect dat Bierkens beschrijft treedt op voor d(x,y,t) < h3 < d(x,y,t)+Δ. Daaruit blijkt dat de diepte ontwatering d(x,y,t) zich als gevolg van waterwinning in landbouw en natuurgebieden, overwegend beweegt onder het interval van volledige assimilatie van het gewas g. Uit de stikstof en fosfor balans blijkt dat de stikstof verliezen als gevolg hiervan de idioot grote waarde van 34% aannemen. Met zo'n groot verlies van stikstof naar de bodem, dat het eigenbelang van de drinkwatersector dient, is het natuur doel überhaupt niet meer realiseerbaar. Dit heeft verstrekkende gevolgen omdat de hoogste NL en EU rechters erop vertrouwen dat het natuur doel gerealiseerd zal worden, terwijl we nu weten dat het natuur doel niet realiseerbaar is met de winvelden die nu grootschalig ingezet worden.

De gijzeling van het kabinet Rutte IV ging echter uit van de hypothese dat de natuur zich zal herstellen, de reductie van de stikstofconcentratie tot de NL EU norm van 50mg/l, en de reductie van de stikstof depositie tot ½. Ik wil niet beweren dat de stikstof verliezen naar de bodem, waar Bino mee zal worden geconfronteerd precies 34% van de mestgift groot zullen zijn. Het kan wat minder maar ook wat meer zijn. Maar de bijdrage van de depositie van stikstof is, uitgedrukt als percentage van de mestgift, volgens de stikstofbalans {6.6% voor dichtbij en 1% voor veraf}. Als we de reductie van de stikstofdepositie tot 0% doorzetten, dan zal die aanpak volstrekt onvoldoende zijn om de verliezen van stikstof naar de bodem groot 34% dicht bij nul te brengen. Het is goed om te weten dat exact dezelfde meststoffen uit bodemlucht door natuurlijke nitrificatie door bodembacteriën in de natuurgebieden wordt gemaakt in hoeveelheden, qua orde grootte gelijk aan de hoeveelheid mest die in landbouwgebieden mag worden ingebracht.

Bij de depositie van stikstof komen kleine hoeveelheden van de stoffen nat of droog op de bodem, die ook al in grote aantallen in de bodem worden gemaakt door de bodembacteriën die hun werk doen op het grensvlak van lucht en water, waardoor de bodem van nature vruchtbaar is. Er zal ongetwijfeld ook depositie ontstaan van meststoffen die door de bodembacteriën zijn aangemaakt, en ontsnappen aan het water, die kans is weliswaar klein, maar het oppervlak waarover dit gebeurt is groot.

Het mag duidelijk zijn dat Bino zich, tegenover de belastingbetaler en de hoogste NL en EU rechters, heeft verplicht aan een taak, die niet verenigbaar is met het nog steeds betwistte verdienmodel van de drinkwatersector en ook niet met het verdienmodel van de universiteiten.

Twee dagen voordat Johan Remkes zijn rapport presenteerde, kwam de Taskforce Stikstof van WUR met een vijfstappenplan om dit proces gestalte te geven. Het plan onderscheidt vijf processtappen. In de eerste stap wordt berekend in welke natuurgebieden teveel stikstof terecht komt en hoeveel de stikstofdepositie per gebied minimaal omlaag moet. ....    Dit is de aanpak gebaseerd op het gebruik van Kritische Depositie Waarden die absurde resultaten geeft, met onjuiste kaartjes die, omdat er alleen maar naar de processen in de lucht wordt gekeken, waardoor de processen in de bodem verhult blijven.

Het zijn de onderzoekers zelf die meteen al twijfelen: Ik heb geleerd dat het niet alleen om stikstof draait bij het natuurherstel, maar dat een hogere waterstand in sommige natuurgebieden nog belangrijker kan zijn om de natuur doelen te halen. Dat die opmerking kon worden gemaakt die tegen het beleid van Bino inging, is op zich al verwonderlijk, want Bino ziet wetenschap als een soort dienstverlening op basis van een marktverkenning en schrijft we moeten relaties niet voor onszelf houden, maar elkaar helpen.

Maar wetenschappers moeten wetenschappelijke problemen oplossen en die moeten primair het algemene belang dienen en niet een verdienmodel van de drinkwatersector in de lucht houden, of de maatschappelijke sectoren, in gijzeling houden om je klanten, tegen wil en dank niet te verliezen. In het voorgaande ben ik op zoek gegaan naar de oorzaak van de grote overschrijdingen van de NL en EU norm voor de stikstofconcentratie in de bodem en ik heb gekeken of het probleem opgelost kon worden door de depositie van stikstof tot ½ of zelfs tot 0 te reduceren. Je hoeft niet veel verstand van wiskunde te hebben, om te begrijpen dat er een enorme chaos ontstaat als je niet verder kunt komen dan stap 1 van het vijf stappen plan.

  1. R. Bino, Op zoek naar nieuwe verdienmodellen, Resource: nr. 9 – 8 december 2016
    .... Het Wageningse contractonderzoek is in crisis. Ouwe trouwe opdrachtgevers zijn weggevallen, nieuwe verdienmodellen zijn nodig. Een werkgroep onder leiding van Raoul Bino denkt hier nu over na. De eerste succesvolle voorbeelden zijn er.
    .... Wat bij die marktverkenning helpt, zegt Bino, is dat de businessunit managers niet ieder voor zich bij bedrijven op de koffie gaan, maar samen optrekken. We moeten strategischer zijn, ons afvragen: welke businessunit kan het beste naar deze klant? We moeten relaties niet voor onszelf houden, maar elkaar helpen.
    .... En wat moeten we laten? ‘We moeten niet onder het tarief werken en geen dingen doen waar we niet goed in zijn. Je bent expert. En als je dat niet bent, haal je er een expert uit een andere kenniseenheid bij. Je moet anders gaan kijken, vanuit de markt.
  2. K. van Zomeren en W. Reppel, De grote droogte in waterland, A.W. Bruna, ISBN 90 229 5269 X D/1980/0939/91

In hetgeen dat volgt, zal ik een Bewijs opstellen dat uitgaat van de gewenste eigenschappen, nodig om het natuurdoel überhaupt te kunnen realiseren. Daarbij zijn nodig het Gegeven, dat ook wel het conceptuele model van de bodem wordt genoemd, hetgeen Gevraagd wordt. Daarbij sta ik toe dat een 3-tal steeds strengere doelen gebruikt worden: Het assimilatie doel, het bedrijfszekerheidsdoel en het natuur doel.  In het Bewijs concentreer ik me met het assimilatie predicaat, het zure sulfaatbodem predicaat en het kwel predicaat, op de verandering van de chemische eigenschappen als functie van de hoogte van de grondwaterspiegel, of meer precies als functie van de diepte ontwatering. Daarnaast spelen ook de overbemesting stelling en de depositie stelling een rol.

Bij de realisatie van de winvelden zal blijken dat de diepte ontwatering die ontstaat als gevolg van drinkwaterwinning zeer divers is afhankelijk van de vorm van de grondwaterspiegel in de nul toestand. Het is ondoenlijk om zowel het probleem van de bodemchemie en de realisatie in 1 stap te realiseren. Daarom wordt overgegaan naar een constructief Bewijs dat via een synthese stap de specificatie van de diepte ontwatering en/of de grondwaterspiegel bepaalt, zodanig dat het natuur doel gerealiseerd zal worden. Als zo'n bewijs faalt, betekent is de implicatie dat het natuur doel met zekerheid niet realiseerbaar is. Vaak is het zo dat onze kennis van de bodem niet perfect is, bijvoorbeeld voor zover het gaat om de aanwezigheid van pyriet in de bodem, waardoor er een zeer schadelijke zure sulfaatbodem kan ontstaan. Als we de verlaging van de grondwaterspiegel beperken tot de winningsverlaging voor het geval horizontaal, dan is de kans op het ontstaan van z'n bodem in elk geval minimaal. Precies dit soort mechanismen zorgt er ook voor dat provincies een maximale vrijheid krijgen bij het invullen van hun bestemmingsplannen.

Bovendien kunnen we er zo ook voor zorgen dat er een maximale gewasverdamping krijgen. Dat is extreem belangrijk voor de realisatie van de klimaat doelen. Door gelijktijdig alle predicaten te voldoen, zorgen we ervoor, dat het natuur doel vanuit alle perspectieven, zo goed mogelijk voldaan wordt, alsof een net gesloten wordt. Dit noemen wiskundigen convergentie. Om er zeker te zijn dat het natuur doel gerealiseerd zal worden, moeten we kunnen beschikken over een invariante eigenschap, die voor elk debiet Q(t), ervoor zorgt dat we een optimaal pad volgen. Die invariante eigenschap is met eenvoudige middelen realiseerbaar, maar als de grondwaterspiegel hellend was, is dat véél moeilijker, mede doordat we het risico lopen dat er door instabiliteit ongecontroleerd grondwater weg kan vloeien.

Doordat ik gewacht heb op de publicaties van Johan Remkes, ben ik achterop geraakt met dit webportaal.

Echte erkenning van de emoties en woede

De adviseur van de regering dhr. J. Remkes, vindt een echte erkenning van de emoties en woede nodig, maar niemand heeft hem ingelicht over de overtreffende trap van een gerechtelijke dwaling en het feit dat alle doelen niet realiseerbaar zijn omdat de grote stikstof verliezen naar de bodem worden verhult, terwijl de natuur op omvallen zou staan als gevolg van de depositie van stikstof. Een groot probleem is dat de universitaire leermeesters niet weten hoe je een geldig bewijs moet leveren. Een ander probleem is dat

 in de ecologie moeten er goed over nadenken hoe je de zekerheid kunt geven dat een hoogwaardig herstel van een beoogd natuurgebied zal ontstaan. Dit is een existentiële vraag, voor de natuurgebieden, maar ook voor de maatschappelijke sectoren. Die vraag kan niet wetenschappelijk onderbouwd worden met een stikstofwet, of Kritische Depositie Waarden en een kaartje met ingekleurde gebieden en 'bijbehorende' maatregelen. Dat wisten de agrariërs die de vraag stelden 'geloof je het nog wel?' ook heel goed.

  1. Maar hun impliciete vraag werd beantwoordt via een overdonderende publieks campagne voor radio en tv, in een uitzending werd gesproken over 5 zaadjes die een vrijwilliger in een gat moest doen, ja, 3 of 2 zaadjes was ook goed genoeg, en 400 boerenbedrijven die uitgekocht moesten worden voor miljarden euro's, anders zou Nederland op slot moeten.
  2. Irene de Bel, C. Van den Akker, Grondwater is niet sexy.
  3. M. Vijn, M.H. Borgstein, F. Alebeek, G. Migchels, Naar nieuwe verdienmodellen op een landgoed met pachters, 2015, 1 jan.
  4. M. Vijn, Hoe komt Ayoub aan een boerderij?
  5. H.A.J. van Laanen, Zijn er verschillen in de effecten van grondwaterwinning voor beregening en voor drinkwatervoorziening? H20(18) 1985, nr. 23

______

 die door gijzeling en met behulp van EU wetten, en met de private BIJ12 organisatie als partners, een extra bestuurslaag te creëren die, met behulp van de politiek die zich als een lam overgeeft aan de gijzelnemers, de landbouw onder druk, terwijl de politici niet op letten of het natuur doel gerealiseerd zal worden.

  waarin gijzeling een fverkozen groep met taken vergelijkbaar met het markenrecht. om een plaats te verwerven die gelijkwaardig is aan 

 in ons bestuur met allerlei hulpdiensten die onder andere holistisch onderzoek ondersteunen. De Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit stelt hoge eisen. Je kunt niet beloven om de natuur te versterken als het heel eenvoudig mogelijk is om te bewijzen dat op dat vlak geen enkele stap wordt geboekt. Dit is opvallend omdat er in het kader van het verdienmodel van de universiteiten een gijzeling wordt ingezet, op basis van de fictie dat de depositie van stikstof uit de landbouw en de overige maatschappelijke sectoren, heel veel schade zou ontstaan, waardoor het noodzakelijk zou zijn om grote hoeveelheden onroerend goed in het buitengebied te verwerven.

  1. Met holisme kun je 'bewijzen' dat iemand die een immuunziekte heeft, dat zelf heeft gewild, 'omdat' er geen andere afdoende verklaring voor is.

Ook naar de toekomst toe zal er juist sprake van een verslechtering die zich even snel, of zelfs sneller zal voltrekken dan de verslechtering in het recente verleden.

Dit effect is zo groot dat het onmogelijk is om het assimilatie predicaat te voldoen. Merk voorts op dat

Alhoewel de stikstof en fosfor balans van de WUR en het PBL gemiddelde waarden berekent, op basis van diverse bronnen, is het niet moeilijk om bijvoorbeeld de gemiddelde stikstof verliezen naar de bodem uit te rekenen, genormeerd op de bruto stikstof gift. Daaruit blijkt dat de gemiddelde stikstof verliezen naar de bodem 34% zijn. Dat is een idioot grote waarde die de realisatie van het natuur doel onmogelijk maakt, als de drinkwatersector haar zelfbedachte verdienmodel wil behouden. Uit de stelling van prof. M.P.F. Bierkens, blijkt tevens dat het hier uitsluitend gaat om stikstof verliezen naar de bodem als gevolg van diepte ontwatering

die in veel gevallen afkomstig zullen zijn van de gebiedsdossiers drinkwaterwinning van de drinkwatersector,

 Uit het Dit kan betekenen dat er tussen 1/3 en 2/3 van de mestgift, niet kan worden opgenomen voor de groei, als gevolg van diepte ontwatering veroorzaakt door de drinkwatersector. De implicatie daarvan is dat het natuur doel niet realiseerbaar is.


xxxx

wel als we de winning sluiten. Dan is er maar één diepte ontwatering d(x,y,t), maar er kan dan niet voldaan worden aan de leveringsverplichting. Geconcludeerd moet worden dat in het verleden de winvelden zodanig grote debieten Q(t) moesten leveren, dat het niet meer mogelijk is om om ervoor te zorgen dat voor alle (x,y) in het areaal A van het winveld, en voor alle (t) in het teeltseizoen, de diepte ontwatering zich beweegt in het interval van volledige assimilatie van het gewas. Dit is het schaal effect dat prof. J.J. de Vries aankaartte in de vergaderingen over de achtergrondverlaging. Door de eliminatie van de transportverlaging toe te passen, wordt dit schaal effect op de meest efficiënte manier aangepakt. Zo efficient zelfs dat er als regel geen compensatie vergoedingen meer uitbetaald hoeven te worden. Voor een diepgaande uitleg en de implementatie van die techniek moeten we nog wachten, totdat het onderwerp van de realisatie van de winvelden wordt besproken, dan blijkt ook dat de drinkwatersector mogelijkheden heeft om de volledige assimilatie van meststoffen te borgen, terwijl de agrariërs die mogelijkheden niet hebben. Met dit bewijs ad interim, is aangetoond dat het bijbehorende deel van de zeer grote gewasschade, uitsluitend door diepe ontwatering wordt veroorzaakt, en niet een gevolg is van overbemesting door de agrariërs en ook niet door een noodzakelijk door de depositie van stikstof wordt veroorzaakt. Het vinden van de correcte oorzaak gevolg relaties is een belangrijk onderdeel van het wetenschappelijke onderzoek. Daarmee is nu bewezen dat de wens van de drinkwatersector om een verdienmodel te gebruiken, om de economische schade die ontstaat door diepte ontwatering te ontwijken, als resultaat heeft dat het natuur doel niet meer realiseerbaar is. Dat is zeker niet wat de politici die steun hebben willen geven aan de realisatie van het natuur doel, voor ogen hadden. Nu we weten dat het om 25-30 miljard € gaat, terwijl we ook weten dat er een plan voorligt waaruit blijkt dat het natuur doel niet gerealiseerd zal worden. Daarmee voldoet het plan niet aan de eisen die de hoogste NL en EU rechters stellen. Alleen een plan, dat onderbouwd wordt met een bewijs waaruit blijkt dat het natuur doel gerealiseerd zal worden is goed genoeg voor de natuur en ook voor de drinkwatersector, en gelijktijdig ook bijzonder effectief, want zonder zo'n plan kan het natuur doel niet gerealiseerd worden. Het waren dit soort problemen, die ook een gevaar vormden voor de verdere vooruitgang van de kennis betreffende het ontwerp en de realisatie van moderne chips, die nog volledig in de handen is van westerse ontwerpers, maar Philips heeft wel NXP verkocht aan de Chinezen. In China en India worden nu voornamelijk chips geproduceerd, met een technologie die nu alweer als verouderd wordt gezien. De assemblage van mobiele telefoons vindt voornamelijk plaats in China. Het waren Conway en Mead die hebben gezorgd voor een substantieel betere samenwerking tussen de vakgebieden, waardoor een grote stap voorwaarts gemaakt kon worden. Zo'n grote stap voorwaarts kan ook gemaakt worden bij het realiseren van het natuur doel. Zo'n stap is onmogelijk als verdienmodellen op de voorgrond staan, terwijl het niet al te moeilijk is om aan te tonen dat de doelen onbereikbaar zijn, als gevolg van verdienmodellen van de project partners. Bovendien is het ongezond als de politiek gegijzeld wordt door de project partners, zeker als blijkt de gijzelnemers niet in staat zijn om het natuur doel te realiseren, maar wel allerlei NL en EU wetten invoeren die erop gericht zijn om hun juridische positie sterk te maken.

De drinkwatersector had grote problemen met het feit dat de hydrologen niet tot een eensluidend advies waren gekomen, om hun verdienmodel te ondersteunen. Daardoor kregen de ecologen van de WUR onder leiding van 1Raoul Bino, de gelegenheid om het onderzoek over te nemen. Daarbij wordt door de onderzoekers veel meer nadruk gelegd op de depositie van stikstof, terwijl Bino alles op alles zet om alle neuzen één kant op te krijgen, en hij nodigt ook collega's van andere universiteiten uit, en speelt op zeker door de expertise van andere wetenschappers dan de bevriende, op voorhand uit te sluiten. Uit alles, zoals de vele radio en tv uitzendingen, blijkt dat hij kan beschikken over heel veel geld, en ook van plan is om te vragen om ongekend veel geld. De politiek wordt gegijzeld, en er worden wetten gemaakt, waar Brussel en de rechters steeds achter moeten blijven staan. Natuurlijk hoort dat ook zo, maar dan moet het wel zo zijn dat de onderzoekers kunnen bewijzen dat zij het natuur doel zullen realiseren. Maar het probleem is dat er niemand is die opstaat en oordeelt over de haalbaarheid van het natuur doel als deze groep haar onderzoek gaat uitrollen.  Maar het zijn de onderzoekers zelf die meteen al twijfelen: Ik heb geleerd dat het niet alleen om stikstof draait bij het natuurherstel, maar dat een hogere waterstand in sommige natuurgebieden nog belangrijker kan zijn om de natuurdoelen te halen. Het is belangrijk bij wetenschappelijk onderzoek dat je een Bewijs kunt leveren zonder dit soort twijfel. Dat doen we door alle criteria in het bewijs op te nemen, om op basis van een bestaand monitoring programma bij te sturen. Hoe het monitoring programma eruit moet zien kun je afleiden uit het constructieve Bewijs dat ik gebruik. Maar al sinds 1977-1985 is er nooit een constructief Bewijs opgesteld, waardoor de drinkwatersector in de praktijk volledige zeggenschap had over wat er moet gebeuren, zonder dat ze wist wat er aan de hand is. Af en toe kun je niet zonder feedback, en in dit opzicht was de informatie die prof. M.P.F.  Bierkens heeft verstrekt van zeer grote waarde, mede omdat hij als insider precies wist wat er speelt in de sector. Daardoor had ik een bevestiging waaruit, geheel in lijn met de bevindingen uit 1980, van K. van Zomeren en W. Reppel blijkt dat de problemen met diepte ontwatering, in de loop der tijd erger geworden zijn.

de natuurliefhebbers en de kenners  blijkt dat een veel te grote diepte ontwatering het grootste probleem is voor de drinkwatersector en de natuur. Door op grote schaal xxxx Vrij vertaald staat hier: Die twijfel blijkt terecht en het is een existentiële vraag die elke wiskundige zal stellen als hij een dergelijk probleem op moet oplossen. De onderzoekers willen beginnen met de Kritische Depositie Waarden aanpak, maar die aanpak blinkt uit doordat zij het existentiële probleem van het bestaan van het beoogde natuurgebied, niet kan oplossen. Omdat er uitsluitend 'in de lucht' gekeken wordt, wordt het probleem van de hoogte van de grondwaterspiegel bovendien verhult.


Al eerder heb ik aangegeven dat het probleem opgelost is als de drinkwatersector winvelden gaat gebruiken die gebruik maken van de eliminatie van de transportverlaging. Maar er blijkt ook dat het probleem niet opgelost kan worden met het onderzoek dat de nieuwe groep WUR onderzoekers willen uitvoeren dat, te oordelen naar de uitlatingen van de onderzoekers, diep zal ingrijpen op de landbouw, terwijl dat niets oplost, niet voor de natuur, niet voor de drinkwatersector en ook niet voor de landbouw, erger nog het natuur doel kan niet gerealiseerd worden met de voorstellen van de nieuwe WUR onderzoekers, bovendien worden de oorzaken niet weggenomen, als de drinkwatersector, dus de provincies zelf, de eliminatie van de transportverlaging niet implementeren.

  1. R. Bino, Op zoek naar nieuwe verdienmodellen, Resource: nr. 9 – 8 december 2016
    .... Het Wageningse contractonderzoek is in crisis. Ouwe trouwe opdrachtgevers zijn weggevallen, nieuwe verdienmodellen zijn nodig. Een werkgroep onder leiding van Raoul Bino denkt hier nu over na. De eerste succesvolle voorbeelden zijn er.
    .... Wat bij die marktverkenning helpt, zegt Bino, is dat de businessunit managers niet ieder voor zich bij bedrijven op de koffie gaan, maar samen optrekken. We moeten strategischer zijn, ons afvragen: welke businessunit kan het beste naar deze klant? We moeten relaties niet voor onszelf houden, maar elkaar helpen.
    .... En wat moeten we laten? ‘We moeten niet onder het tarief werken en geen dingen doen waar we niet goed in zijn. Je bent expert. En als je dat niet bent, haal je er een expert uit een andere kenniseenheid bij. Je moet anders gaan kijken, vanuit de markt.
  2. K. van Zomeren en W. Reppel, De grote droogte in waterland, A.W. Bruna, ISBN 90 229 5269 X D/1980/0939/91

Nederland gegijzeld

Nederland werd gegijzeld om meer inkomsten te kunnen krijgen voor natuuronderzoek. Maar het zal blijken dat de onderzoekers niet weten hoe ze hun onderzoek in moeten richten zodanig dat zeker gesteld wordt dat het natuur doel gerealiseerd zal worden. Er wordt gekozen voor Kritische Depositie Waarden, maar keer op keer blijkt dat deze criteria veel te streng zijn.

Dat is ook geen wonder want wie de depositie van stikstof als uitgangspunt van onderzoek kiest, verliest het zicht op alle andere ongewenste effecten. Er werd gedacht dat dit goedgemaakt kon worden door de introductie van een wet die stelt dat elke achteruitgang van kritische natuur niet is toegestaan. Maar let op als het de bedoeling is dat het natuur doel gerealiseerd zal worden, dan mag je de natuur of de maatschappelijke sectoren niet de wet voorschrijven, je zult de natuur in een toestand moeten brengen waarin het natuurlijke evenwicht uit de nul-toestand, hersteld wordt waardoor het natuur doel zonder verder ingrijpen, gerealiseerd zal worden. Iedereen die de logica beheerst zal snappen dat je de vooruitgang van de natuur voor elk mogelijk schade mechanisme moet maximaliseren. Dan moet je gewoon de gewenste situatie beschrijven met voorschriften, en de logica die daarachter steekt oplossen, wiskundigen zeggen dan dat je de voorschriften moet voldoen en in de praktijk kun je dat met een monitoring programma doen.  Dat is wat meer werk, maar met zo'n werkwijze kun je bewijzen dat het natuur doel gerealiseerd zal worden, mits de natuur bestaat die het natuur doel kan realiseren. Twee dagen voordat Remkes zijn rapport presenteerde, kwam de Taskforce Stikstof van WUR met een vijfstappenplan om dit proces gestalte te geven. Maar het zijn de onderzoekers zelf die meteen al twijfelen: Ik heb geleerd dat het niet alleen om stikstof draait bij het natuurherstel, maar dat een hogere waterstand in sommige natuurgebieden nog belangrijker kan zijn om de natuurdoelen te halen. Die twijfel blijkt terecht en het is een existentiële vraag die elke wiskundige zal stellen als hij een dergelijk probleem op moet oplossen. De onderzoekers willen beginnen met de Kritische Depositie Waarden aanpak, maar die aanpak blinkt uit doordat zij het existentiële probleem niet kan oplossen, omdat er uitsluitend 'in de lucht' gekeken wordt, waardoor het probleem van de hoogte van de grondwaterspiegel wordt verhult. Uit het constructieve Bewijs dat ik zal geven blijkt echter dat het natuur doel niet realiseerbaar is zonder hogere grondwaterwaterstanden, waaruit volgt dat de vijf stappen aanpak het recept is voor een hoop ellende in de agrarische sector, die niets kan doen om de veel te grote diepte ontwatering ongedaan te maken.

Toen de drinkwatersector bezig ging om in het hele land met een aangepaste berekening van de schade van een winning, nodig voor de vaststelling van de compensatie vergoeding, die ze zelf moet afdragen conform art. 7.18 waterwet om de schade te vergoeden, heeft ze de basis gelegd voor nog veel grotere stikstof verliezen naar de bodem als gevolg van diepte verlaging, door de schade aan de gewassen, en de daarbij horende verliezen van stikstof naar de bodem te negeren. Dit heeft geleid tot onmin tussen de overheid, in dit geval de drinkwatersector en de hydrologen van de WUR. Het was prof. C. Van den Akker die vaststelde dat de winningsverlaging die optreedt samen met de transportverlaging, werd 'vergeten' in de schade berekening. In de vergaderingen over de achtergrondverlaging (=winningsverlaging) formuleerde prof. M.P.F. Bierkens de gevolgde werkwijze als volgt: Als je een deel van de verlaging verklaart uit de achtergrondverlaging heeft dat veelal een groot effect op de berekende schade van een winning.

Hydrologen die het beste met hun werkgever voor hadden zochten onderling contact om zo belangen van de drinkwatersector te kunnen verdedigen. Tijdens de vergaderingen die volgden merkte prof. J.J. de Vries, op dat er sprake moest zijn van een schaal probleem, waar de drinkwaterwinningen mee worstelen. Ik wist dat de transportverlaging ervoor zorgde dat er in de loop der tijd een veel te grote diepte ontwatering was ontstaan doordat het vergunde debiet, steeds verhoogd werd als er drinkwater geleverd moest worden. Dit had als effect dat de effectieve winningsstraal R waaruit het water wordt gewonnen, voor het geval horizontaal, steeds groter werd, waardoor ook de afstand waarover het grondwater via een gradient in de grondwaterspiegel naar de (cluster van) pompputten autonoom naar het zuiveringsstation stroomt, steeds grotere waarden aanneemt, met als gevolg dat de transporttrechter steeds dieper wordt. Door toepassing van het concept van de eliminatie van de transporttrechter blijft binnen de effectieve winningsstraal de winningsverlaging van 0.2m over, doordat de pompputten verspreid over het winveld worden opgesteld.

De onder verantwoordelijkheid van de overheid functionerende drinkwatersector had ervoor gekozen om de winningsverlaging om te zetten in klinkende winst, maar daarvoor in de plaats kreeg ze zelf veel problemen met de bedrijfszekerheid van haar winvelden. Als ze ervoor gekozen had om de transportverlaging te elimineren was nagenoeg automatisch het natuur doel samen met nog twee andere doelen, gerealiseerd, daarbij zijn ook de existentiële aspecten opgelost, omdat de natuur weer terugkomt in de toestand die in de nul-toestand heerste en hoeft er (bijna) nooit meer een compensatie vergoeding uitbetaald te worden. Daarmee is niet bewezen dat de effecten van vele jaren van veel te grote stikstof verliezen naar de bodem, die samenhangen met de wens om de winst te verhogen, veroorzaakt door de wens naar meer omzet heeft geleid, en ook tot een steeds grotere diepte ontwatering, zomaar voorbij zijn. Maar als je met de KDW aanpak begint ontstaat er met zekerheid veel (bijkomende) schade aan de landbouw maar ook bij de belastingbetaler, zonder dat er een probleem wordt opgelost.

  1. M.P.F. Bierkens, De achtergrondverlaging op de voorgrond, Presentatie NHV Najaarsbijeenkomst, 28 november 2013