Thema

assimilatie van mest

Het assimilatie predicaat

 1Om minimale stikstof verliezen naar de bodem te realiseren mag de diepte ontwatering d(x,y,t) bij winning zich uitsluitend bewegen in het interval {h2, h3} van volledige assimilatie & gewasverdamping, van het gewas, geschetst in fig. 1. Bij het thema diepte ontwatering zien we hoe de assimilatie curve ontstaat uit bodemparameters en bij het thema natuurlijke nitrificatie zien we waarom de maximaal toegestane mestgift in landbouwgebieden, net zo groot is als de maximale productie van mest door bodembacteriën in natuurgebieden.

Werkwijze

Het assimilatie predicaat wordt voldaan voor h3 < d(x,y,t) h2. De stationaire winningsverlaging van een winveld zonder transportverlaging is voor het geval horizontaal Δ = 0.2m. Daarmee kan een volledige assimilatie & verdamping ook gerealiseerd worden in het dynamische geval, waarbij grote variaties tussen de maanden kunnen worden opgevangen.

De diepte ontwatering d(x,y,t) = h(x,y,t) - ahn(x,y) met ahn de hoogte van het maaiveld. De diepte ontwatering moet zich bewegen in het interval {h2,h3} van de assimilatie curve, omdat in {h2,h3} de waterfilm die zich hecht aan de bodem, voldoende bemest water bevat om het gewas maximaal te laten groeien met behulp van volledige assimilatie & gewasverdamping, zoals blijkt uit fig. 1.

Bemesting in natuur en landbouw gebieden II

Er is sprake van een 'vreemd' kennisniveau bij de Nederlandse overheid als het gaat over meststoffen zoals blijkt uit het volgende citaat, waarin mest verliezen naar de bodem als gevolg van de diepte ontwatering die wordt veroorzaakt door de drinkwatersector, niet worden genoemd:

De Nitraatrichtlijn heeft tot doel om de waterverontreiniging die wordt veroorzaakt of teweeggebracht door nitraten uit agrarische bronnen te verminderen en verdere verontreiniging van dien aard te voorkomen. Voorts moet Goede Landbouwpraktijk worden gestimuleerd en eutrofiëring van oppervlaktewater worden tegen gegaan. Een Lidstaat stelt vast welke gebieden kwetsbaar zijn en welke maatregelen genomen moeten worden om aan de doelen te gaan voldoen. Nederland heeft het hele grondgebied aangewezen als kwetsbare zone. Deze maatregelen worden vastgelegd in zogenaamde actieprogramma’s. Met het 7e actieprogramma voor de Nitraatrichtlijn voor de periode 2022 – 2025 geeft Nederland invulling aan deze verplichtingen van de Nitraatrichtlijn.

Door onduidelijke wetgeving, en gebrekkig beleid (polderen) gaat ontzettend veel (belasting)geld verloren. Als de verlening van een vergunning voor de winning van grondwater impliceert dat door diepte ontwatering {34%,95%} van de mestgift verloren gaat naar de bodem, dan heeft het, omdat agrariërs de diepte ontwatering niet kunnen beïnvloeden, weinig zin om gelijktijdig een wet te hebben met een Nitraatrichtlijn, immers de vergunde drinkwatervoorziening blokkeert in dat geval de haalbaarheid van de NL EU grondwaternorm van 50mg/l en daarmee ook de norm voor open water. Als we het doel willen halen, dan moet het duidelijk zijn dat de vergunning met schadelijke winvelden, eindig moet zijn, en dat er met voorrang moet worden gewerkt aan onderzoek voor de ontwikkeling van innovatieve en betrouwbare winvelden. Bovendien, als het duidelijk is dat de waterleidingbedrijven beter presteren op het gebied van het beheer van een groot klantenbestand en de levering van hoog kwalitatief water, dan is het zaak om het ontwerp en de realisatie van hoogkwalitatieve winvelden als vakgebied te stimuleren en snel van de grond te krijgen. Dit is sowieso belangrijk omdat verkeerd ontworpen winvelden, niet alleen zorgen voor een grote schade aan de landbouw maar ook aan de bosbouw doordat bomen kurkdroog worden, waardoor de ene na de andere bosbrand ontstaat en het klimaatdoel steeds slechter bereikbaar wordt. Ook het in stand houden van de gewasverdamping is belangrijk voor het klimaat. De hoeveelheid regen is over de afgelopen jaren weliswaar iets toegenomen, maar als gewasverdamping boven land met 34% afneemt, zal er in de loop der jaren, zeg 40% meer neerslag zijn die boven zee verdampt wordt. Dit geeft een enorme verschuiving in de energie balans op de aarde.

Wetgeving moet een middel zijn om orde aan te brengen in onze maatschappij en een hulpmiddel voor iedereen om zinvol te kunnen investeren in de toekomst. Maar nu zijn er al sinds de invoering van het meetnet grondwaterkwaliteit, wetten die onschuldigen schuldig maken, uitsluitend door de wet en regelgeving. Dit is de overtreffende trap van een gerechtelijke dwaling, waarbij hele bevolkingsgroepen in een situatie terecht komen waar zij niet meer uit kunnen komen.

Er gaan zeer grote bedragen om in dit soort programma's die de mest verliezen naar de bodem bestuderen, zonder de rol van drinkwatersector daarbij te onderzoeken. Dat is zonde, want als de mest verliezen naar de bodem als gevolg van diepte ontwatering {34%,95%} groot zijn, dan is onderzoek nodig dat de productie van robuuste, innovatieve winvelden mogelijk maakt, met een minimale verlaging van de grondwaterspiegel. Pas daarna is het zinvol om geld uit te trekken voor het herstel van natuurgebieden.

Bij de bemesting in natuur en landbouwgebieden, wordt in natuurgebieden evenveel mest aangemaakt door bodembacteriën via het proces van natuurlijke nitrificatie, als er in landbouwgebieden mag worden ingebracht.

Dit gegeven maakt het mogelijk om dezelfde bewijstechniek te gebruiken in natuurgebieden en landbouwgebieden, maar de WUR en het PBL laten de natuurlijke nitrificatie consequent weg.

Ik wil hier even stilstaan bij het feit dat de neerslag N in z'n geheel de onverzadigde zone passeert, terwijl 1/3 van het water door assimilatie wordt opgenomen, terwijl de NL EU nitraatrichtlijn de verplichting oplegt dat de overblijvende 2/3 van het grondwater, nagenoeg geheel vrij is van meststoffen. Dat dit überhaupt mogelijk is, komt doordat de meststoffen NO2- en NO3- negatief geladen zijn, terwijl de cellen van het wortelgestel een positieve lading aan het oppervlak hebben, waardoor de mest naar de wortels getransporteerd wordt, door interactie met het polaire water en een klein elektrisch potentiaal veld.

De wand van de cellen van alle levende organismen functioneert, via een ladingspatroon als de baard van een slot, die stoffen met een bepaalde sleutel door kan laten, terwijl andere stoffen de barrière niet kunnen passeren. Hierdoor kunnen complete virussen, met een bepaalde codering, doordringen tot delen van het lichaam waar hun aanwezigheid niet gewenst is, denk o.a. aan COVID19.

Bij planten gaat het echter om bepaalde chemische stoffen, zoals mest die alleen door heel specifieke cellen wordt opgenomen en bijvoorbeeld niet door bladmondjes.

Door het eindeloos afdraaien van filmpjes met poepende koeien, was er helaas geen budget meer om op de zender ook nog filmpjes met poepende bodembacteriën te tonen.

werd de indruk gewekt dat meststoffen uit agrarische bronnen afkomstig zouden moeten zijn, maar ook in de tijd van de Dinosaurussen waren er meststoffen, en het mag zo zijn dat die grote Dino's meer dan gemiddeld poepen, de gewassen groeiden ook in die tijd voornamelijk door de mest die de bodembacteriën aanmaakten. Daardoor was er een mechanisme dat een  negatieve bijdrage levert aan de stikstof en nitraat balans, dat door assimilatie van mest zorgt voor de verwijdering van de eerder ingebrachte mestgift, die voldoende was om de geschatte groei van het gewas in het groeiseizoen, te dekken. De gewassen lieten de film van de koeien, 'andersom draaien', maar op de TV kwam alleen maar stemmingmakerij als gevolg van een verslechteringsverbod dat helemaal geen invloed kan uitoefenen op de stikstof verliezen naar de bodem.

Als vervolgens ook nog blijkt dat de provincies de hydrologen van de WUR op een zijspoor hebben gezet, terwijl daardoor de ecologen van de WUR bezig zijn een nieuw verdienmodel te ontwikkelen, terwijl alles op alles wordt geprobeerd om via een gijzeling de macht over te nemen, en de private BIJ12

Door het eindeloos afdraaien van filmpjes met poepende koeien, werd de indruk gewekt dat meststoffen uit agrarische bronnen afkomstig zouden moeten zijn, maar ook in de tijd van de Dinosaurussen waren er meststoffen, en het mag zo zijn dat die grote Dino's meer dan gemiddeld poepen, de gewassen groeiden ook in die tijd voornamelijk door de mest die de bodembacteriën aanmaakten. Daardoor was er een mechanisme dat een  negatieve bijdrage levert aan de stikstof en nitraat balans, dat door assimilatie van mest zorgt voor de verwijdering van de eerder ingebrachte mestgift, die voldoende was om de geschatte groei van het gewas in het groeiseizoen, te dekken. De gewassen lieten de film van de poepende koeien en dito bodembacteriën, 'andersom draaien', maar op de TV werd de mening verkondigd dat de agrariërs de natuur zouden verpesten

----

Dit maakt het duidelijk dat de natuurlijke nitrificatie al zolang er leven op aarde is geweest, een belangrijke rol heeft gespeeld, en dat het idee dat eutrofiëring van natuurgebieden wordt veroorzaakt door de agrarische sector, berust op een fictie, die de stelling dat er geen makkelijke oplossingen meer zijn onderbouwt, maar die makkelijke oplossingen zijn er juist wel, we moeten alleen hetgeen Gegeven is, en Gevraagd wordt goed opschrijven.

Wat is er aan de hand? Hydrologen hadden de wil om bepaalde effecten nauwkeurig te berekenen, maar daarbij hadden ze last van het feit dat de waarde van de neerslag N, helemaal niet goed voorspeld kan worden. Doordat ze daarbij, gestimuleerd door de drinkwatersector, uitgingen van de aanname de Laplace voorwaarden geldig zou zijn, terwijl ze bij hun nadere analyse grondwaterformules en de tijdreeksanalyse gingen gebruiken, konden ze veel problemen juist niet meer oplossen. Waardoor er bijvoorbeeld ook geen verklaring gevonden kon worden voor de achtergrondverlaging, of waardoor het niet duidelijk werd dat het mogelijk is om winvelden te maken door eliminatie van de transportverlaging.

Er zijn heel veel soorten mest: dunne mest, mest met vertraagde afgifte, koemest, korrelmest, kunstmest, mest gemaakt door bodembacteriën, etc.. Maar in alle gevallen gaat het om de NO2- en NO3- verbindingen die goed in water oplosbaar zijn.

Bovendien is er ook nog teeltaarde, dat gebruikt kan worden om vocht te binden via adhesie. Maar de extra hoeveelheid vocht, die de onverzadigde zone op kan nemen is beperkt vanwege de porositeit en de draagkracht van de bodem.

In de gematigde zone wordt landbouwgrond vaak bemest aan het begin van het teeltseizoen maar voor gras kan dat ook tijdens het teeltseizoen. Op het eind van het teeltseizoen wordt de stikstof concentratie gemeten en  daarna wordt, waar mogelijk ook een vanggewas ingezaaid, dat als taak heeft om mest verliezen naar de bodem, die zijn ontstaan door diepte ontwatering, door assimilatie op te nemen. De resten van een gebruikt vanggewas vormen een mestcomponent met vertraagde afgifte, voor het volgende teeltseizoen, omdat bodembacteriën het vanggewas na verloop van tijd omzetten in NO2- en NO3-, terwijl er gelijktijdig structuur in de bodem wordt gebracht, met een functie vergelijkbaar met teeltaarde.

Al de neerslag egaal verdeeld over vele buien valt, kunnen gewassen in veel gevallen, nog met een klein beetje schade en heel veel geluk, het teeltseizoen doorkomen, ook als de diepte ontwatering willekeurig groot is. In dit geval wordt gesproken van hangwater. Hiermee wordt een situatie beschreven vergelijkbaar met geraniums die aan het balkon hangen en wekelijks voorzien worden van water. Maar assimilatie is slechts mogelijk als er naast mest ook water is, dat samen met CO2 de vorming van o.a. koolwaterstoffen mogelijk maakt, maar ook van essentieel belang is voor het transport van voedingsstoffen in de plant naar en ook door de cellen van het blad, waar zuurstof gemaakt wordt. Door de overdruk van de gevormde zuurstof, knapt de celwand van enkele bladcellen, waardoor er een bladmondje ontstaat.

Neerslag en mest

Assimilatie van mest stoffen is niet mogelijk zonder water: H2O, dat zelf ook een van de voedingsstoffen van het gewas is. Samen met CO2, helpt het water H2O, met de vorming van koolwaterstoffen. Een gewas kan langer groeien als z'n wortels in contact staan met teeltaarde die meer water bergt dan het kale porievolume van de bodem.

Bij het thema

Realisatie van het assimilatie doel

Probleemstelling

Om de NL EU norm van 50mg/l voor de gemeten stikstof concentratie in de bodem te kunnen halen moet de bemesting in landbouw en natuurgebieden aangepast zijn op de maximale assimilatie van de gewassen. De bodem bacteriën matigen de mest productie op basis van de pH in de onverzadigde zone, de agrariërs doseren de mest nauwkeurig op basis van de (Minas) wetgeving in landbouwgebieden om aan de noodzakelijke voorwaarden te voldoen, die impliceren dat er niet meer mest wordt gegeven dan het gewas onder ideale omstandigheden in het teeltseizoen op kan nemen, dit kan niet veel nauwkeuriger dan met zeg 1% ... 2% nauwkeurig. Dat komt mede omdat klimatologische omstandigheden deels bepalend zijn voor de maximale assimilatie van meststoffen. Gelijktijdig moet de drinkwatersector  de voldoende voorwaarde die het mogelijk maakt dat het bemeste grondwater zich beweegt in het interval van volledige assimilatie (zie fig. 1.) voldoen, opdat de mest daadwerkelijk kan worden opgenomen. Dit is ook in in verband met de minimalisatie van het verlies van meststoffen naar de bodem van groot belang voor de drinkwatersector. Dit geeft:

Noodzakelijke voorwaarde:        percentage v/d mestgift

overbemesting voorwaarde &    {±1}%   

depositie voorwaarde                  {6.6, 1.0}%

Voldoende voorwaarde:

assimilatie predicaat                   {34...95}%

De noodzakelijke voorwaarden zijn relatief eenvoudig te voldoen omdat het gaat om kleine percentages van de mestgift, maar voor de groei van het gewas moet de gehele mestgift, ongeacht of het gaat om een natuurgebied of een landbouwgebied ook echt geassimileerd worden. Uit de bijgevoegde percentages van de mestgift, afkomstig van het thema diepte ontwatering blijkt dat de halvering van de depositie van stikstof geen significante bijdrage levert aan de oplossing van het probleem.

Convergente insluiting

Om zekerheid te verkrijgen dat het natuur doel gerealiseerd zal worden, moeten we kunnen beschikken over een convergente insluiting van een bestaand natuurdoeltype dat op de gegeven standplaats (x,y), in verloop van tijd (t), autonoom tot ontwikkeling kan komen. Het natuurdoeltype uit de nul-toestand voldoet als enige aan deze voorwaarde.

Kritische Depositie Waarden

Wie de depositie voorwaarde tot wet verheft, zorgt er weliswaar voor dat Valentijn Wösten altijd gelijk heeft, maar neemt afstand van de logica van het bewijs. Daardoor is in dat geval de realisatie van het assimilatie doel, en daarmee ook van het natuur doel onmogelijk.

Omdat de hoogste EU en NL rechters eisen dat het natuur doel gerealiseerd zal worden, mogen we geen gebruik maken van Kritische Depositie Waarden.

Monitoring

Om het systeem te kunnen monitoren moeten we aantonen dat alle voorwaarden, die direct de stikstof concentratie in de bodem beïnvloeden en de predicaten, die dat indirect doen, óók als er grondwater wordt gewonnen, voldaan worden. Opdat een onafhankelijke toezichthouder adviezen kan geven.

----------------------------------------

Het was de drinkwatersector die al geruime tijd bang was dat het niet voldoen van de overbemesting voorwaarde door de agrariërs de oorzaak was van de bedrijfszekerheidsproblemen waar zij mee worstelden. Maar de drinkwatersector worstelde ook met de veel te hoge compensatie vergoedingen die ze moesten afdragen aan de agrariërs. De monitoring is zo lastig omdat er 3 oorzaken zijn, terwijl er jaarlijks maar 1 meting wordt gedaan van de stikstofconcentratie. Daarmee kun je de oorzaken niet van elkaar scheiden, met als gevolg dat de stikstof concentratie in de bodem,  door de WUR en het PBL, geheel ten onrechte werd toegerekend aan de agrariërs. Door die fout in de wet en regelgeving, werden de onschuldige agrariërs, schuldig door de wet en regelgeving en door niets anders. Dit is de overtreffende trap van een gerechtelijk dwaling, waarbij de wet en regelgeving hele groepen personen zonder enige grond,  schuldig verklaard. Daarna werd de depositie voorwaarde opgewaardeerd door de introductie van het verslechteringsverbod in de natuurwetten. Kwetsbare natuur mocht niet verslechteren, de depositie voorwaarde moest voldaan worden, de overbemesting voorwaarde en het assimilatie predicaat waren overbodig verklaard. Nu trof de overtreffende trap van de gerechtelijke dwaling alle maatschappelijke sectoren. Het land moest op slot en er werd walstroom aangelegd om duidelijk te maken hoe slecht het gaat met onze natuur. Met dat soort werkwijzen was de Brexit ook tot stand gekomen. De Britten hadden het geld en de mankracht niet om in één jaar alle loden waterleidingen te vervangen. Ze voelden zich miskend en klagen daar nu nog steeds over.

Als er drie oorzaken zijn die zorgen voor veel te hoge stikstof concentraties in de bodem, dan kun je het probleem natuurlijk niet, door de nadruk te verleggen naar slechts 1 oorzaak, oplossen. Dat blijkt al snel als de eveneens gegijzelde minister van natuur en stikstof mw C. Van der Wal-Zeggelink, de kaartjes laat zien met de gewenste reductie van de stikstof depositie. Maar de Taskforce stikstof van de WUR wil het stikstof probleem oplossen in vijf stappen, eerst worden de Kritische Depositie Waarden bepaald, daarna ....

Maar deze aanpak kan geen enkele zekerheid geven dat de natuur hersteld zal worden.

Wat opvalt dat is dat de Taskforce van de WUR voortdurend bezig is met haar verdienmodel en niet met het herstellen van de natuur.

Uit het thema diepte ontwatering blijkt dat de gemiddelde bijdrage van de overbemesting voorwaarde nihil is, voorwaarde depositie voorwaarde {,} is. Terwijl de bijdrage