De logica en convergentie
De stikstof concentratie in de bodem
Hoe zorg je ervoor dat de EU norm voor de stikstof concentratie in de bodem gehaald wordt?
Het RID heeft indertijd het Landelijk Meetnet Grondwaterkwaliteit (LMG), zo vorm gegeven dat er werd gelet op milieudruk en beleidsmaatregelen.
Complementaire logica: dan en slechts dan
Als een geïntegreerde schakeling wordt ontworpen, dan wordt er altijd via de complementaire logica, met een een dan en slechts dan clausule gewerkt, daarmee zorgen we er voor dat het gewenste antwoordt altijd correct is, waardoor het zeker is dat het resultaat niet afhangt van een veronderstelling.
Een belangrijke veronderstelling die gebruikt werd om de rechterlijke macht, de maatschappelijke sectoren, de landbouw en het kabinet te kunnen gijzelen, was dat de natuur zou herstellen als ze niet verslechterd.
In de logica zijn veelgebruikte operatoren: {¬, &, |} die we uitspreken als {niet, en, of}.
Neem bijvoorbeeld de logische expressie:
A & B er geldt:
als A=waar is en B=waar dan is het resultaat waar.
Wat in het voorgaande is uitgeschreven, is echter nog maar 'de helft' van de waarheid. We krijgen een dan en slechts dan beschrijving, door óók de complementaire logische expressie te voldoen:
¬(¬A | ¬B) dit geld als:
¬A=waar is of ¬B=waar is, dan is het resultaat ¬ waar.
Er geldt ook A & B ≡ ¬(¬A | ¬B). Stel dat A een verbetering beschrijft dan zijn ¬A en ¬B een verslechtering van A resp B, terwijl het geheel een verbod is op een verslechtering van A of B, hetgeen logisch hetzelfde is als iets goeds doen voor A & B.
Het valt op dat door de halvering van de depositie van stikstof of zelfs het stilleggen van alle economische activiteit, niet de zekerheid ontstaat dat het natuurdoel gerealiseerd zal worden.
Als we dit combineren met het verslechteringsverbod, dan kan de gijzeling tot in de eeuwigheid verlengd worden, terwijl daar geen enkele zekerheid tegenover staat dat het natuurdoel gerealiseerd zal worden. In zo'n geval is er sprake van een onrealistische doelstelling.
Als we het verslechteringsverbod eenzijdig interpreteren, dus zonder dan en slechts dan clausule, en dat combineren met het verslechteringsverbod, dan is de implicatie dat het op voorhand nooit mogelijk is om iets goeds te doen voor de natuur. In dat geval is de doelstelling te hoog gegrepen. Dat is de reden dat er een oplossing moet komen voor het existentiële probleem.
Merk op dat alle operaties met & en | kunnen worden uitgebreid tot een willekeurig aantal operanden. Bij convergentie naar nul hoeven we geen aandacht te besteden aan dan en slechts dan voorwaarden. Dit heeft als voordeel dat een extra goed doel achteraf eenvoudig toegevoegd kan worden. Je kunt in zo'n geval eenvoudig strengere eisen kunt formuleren als blijkt dat er nog aandacht voor een aanvullend detail nodig is.
Voldaan
Ik gebruik ook het begrip voldaan, zoals we dat we kennen uit het afrekenen bij een kassa, en combineer dat eventueel met een gewenste convergentie naar 0. Hier zijn 2 voorbeelden:
De agrariër en de drinkwatersector laten aan het eind van het teeltseizoen een stikstof concentratie in de bodem achter die de som is van de concentratie als gevolg van de voorwaarde en voor een ander deel door het predicaat, dat als causale oorzaak bij een gegeven gewas de hoogte hmv van de grondwaterspiegel h(x,y,t) ten opzichte van het maaiveld heeft. Merk op dat de beschreven som negatief kan zijn. Dat gebeurt met name als er een vanggewas wordt ingezaaid aan het eind van het teeltseizoen. In dat geval wordt de in de bodem aanwezige mest gebruikt om het vanggewas (maximaal) te laten groeien.
Convergentie
Als de agrariërs en de drinkwatersector de overbemesting voorwaarde & het assimilatie predicaat samen voldoen dan convergeert, de stikstof concentratie in de bodem naar 0. Een agrariër noch de drinkwatersector kan ervoor zorgen dat het residue exact op nul uitkomt.
Als beide partijen bereid zijn om samen te werken zijn mooie resultaten te behalen.
Als we een stelling voldoen om convergentie naar 0, te bereiken is een dan en slechts dan clausule niet nodig omdat het resultaat van de inspanningen van beide partijen, in dat geval altijd naar 0 convergeert.
Ik maak onderscheid tussen een predicaat, waarbij de fysica en de chemie van de bodem, afhangt van de hoogte van de grondwaterspiegel en een voorwaarde die een verband beschrijft tussen vergelijkbare waarden, zoals de stikstof concentratie. Voorbeelden zijn: het assimilatie predicaat, het zure sulfaat bodem predicaat, en het kwel predicaat enerzijds en de bemesting voorwaarde en de depositie voorwaarde anderzijds. Dit zijn de gereedschappen waarmee ik in het hoofdstuk de wetenschappelijke methode laat zien dat het mogelijk is om kristalhelder grondwater te krijgen, zodat de drinkwatersector niet in de problemen komt, terwijl het natuurdoel en het klimaatdoel met beleid en zekerheid realiseerbaar zullen zijn.
Een agrariër voldoet de overbemesting voorwaarde als hij niet meer mest opbrengt dan er door het gewas in het teeltseizoen kan worden opgenomen.
De drinkwatersector voldoet het assimilatie predicaat als de grondwaterspiegel zich uitsluitend beweegt in het interval van volledige assimilatie.
Waterbalans
In de omgeving van een pompput, is het belangrijk dat de gewassen op jaar basis kunnen beschikken over het deel van de neerslag, dat ze nodig hebben om te kunnen groeien, want we hebben gezien dat het natuurdoel en een deel van het klimaatdoel beide goed realiseerbaar zijn als de gewassen goed kunnen groeien. Om die reden delen we de neerslag N(t) op in de volgende delen:
{winbaar, assimilatie, kwel} en zorgen we ervoor dat bij winning op de plaats (x0,y0) de verhouding {winbaar, assimilatie, kwel} voor alle (x,y) in het winveld A, te realiseren, door het winveld op te delen in kleine winveldjes a.