Thema

Wetenschappelijke werkwijzen

Prof. D. Lohse schrijft:

1Wetenschap is een puzzel, maar dan een complexe. Je hebt nog lang niet alle stukken op tafel en de stukken die je hebt kunnen vals zijn omdat ze gebaseerd zijn op verkeerde metingen of berekeningen… Je ziet de oplossing van de puzzel pas als je het volledige overzicht hebt… Hard en georganiseerd werken ligt ten grondslag aan de oplossing van een buitengewoon probleem. Talent is niet genoeg.

Geïntegreerde schakelingen hebben vele eigenschappen die ook voorkomen in het vakgebied der hydrologie zoals zal blijken in dit web portaal.

In de elektrotechniek ontstonden in toenemende mate mogelijkheden om steeds grotere geïntegreerde circuits te maken. Dit had als consequentie dat het ontwerpen van grote geïntegreerde schakelingen, niet langer het domein kon blijven van de fysica, waaruit het ontstaan was, immers voor het ontwerp van een een mobiele telefoon moet je ook het vakgebied der elektronica beheersen om zenders en ontvangers te maken, en de communicatie techniek, inclusief technieken voor het foutloos coderen en decoderen van berichten, etc. Bovendien moest er met hoge nauwkeurigheid gewerkt worden. Daarbij stond iedereen voortdurend onder druk om betere ontwerpen af te leveren. Maar die betere ontwerpen moesten direct nadat de maskers gemaakt waren, wel getest worden en goed werken, daarom waren er ontwerp regels, die vergelijkbaar zijn met het conceptuele model van de bodem. Dit verhoogt niet alleen de productiviteit, maar ook de kans op een correct ontwerp bij de eerste productie run. Prof. C. Mead en prof. L. Conway waren de eersten die het zeer grote belang van formele bewijzen voor de ontwikkeling van geïntegreerde schakelingen in elektrotechnische producten inzagen. Hun inspanningen hebben geleid tot een zeer grootschalige 2herijking, van het onderwijs en het onderzoek, betreffende het ontwerp van complexe systemen.

Toelichting bij het zoekproces

Ik gebruik van het conceptuele model van de bodem!, zeg maar de puzzelstukjes van het probleem, die alle een duidelijke naam krijgen. De naam wordt gebruikt om de beschrijving van elk puzzelstukje toegankelijk te maken via een link. Het gebruik van zo'n link wordt soms gemarkeerd met een extra uitroepteken! om de lezer er aan te herinneren dat het gewenst is om de link eerst te volgen voordat er verder gelezen wordt. Bovendien gebruik ik standplaatsvergelijkingen, waarmee verbanden tussen puzzelstukjes worden gelegd. De opdruk van de puzzel is een doolhof en het is de kunst om het doolhof te verlaten, gegeven een vast beginpunt. Ik gebruik ook thema's dit zijn delen van de puzzel die passen en gaandeweg laten zien welke mogelijkheden er zijn om (al dan niet) uit het doolhof te kunnen ontsnappen.

Het thema wetenschappelijke werkwijzen!, is tamelijk algemeen van aard, terwijl diepte ontwatering! wel een pad bevat dat naar de uitgang gaat en natuurlijke nitrificatie! niet, maar dat wil niet zeggen dat we de natuurlijke nitrificatie, de onverzadigde zone, met z'n korrels die een oppervlak vormen dat dat in de orde van grootte 1000 x groter is dan het aardoppervlak maar wel lucht met stikstof toelaat, waardoor bodembacteriën mest kunnen aanmaken in natuurgebieden, zonder dat er een giertank aan te pas komt. Er is een standplaatsvergelijking waaruit blijkt dat de bodembacteriën, altijd en in elk natuurgebied, net zoveel mest produceren uit bodemlucht, als er op een weiland met een giertank wordt opgebracht. Elke middelbare scholier leert wat de natuurlijke nitrificatie doet, maar de universitaire leermeesters vragen 25-31 miljard € om pupillen op te leiden om deze kennis zo snel mogelijk te vergeten, zoals ook zij die kennis vergeten waren.

 de grondwaterspiegel weg mogen laten als pazzelstukje. Wie zonder systeem te werk gaat, wil al snel veel koeien afslachten, zonder te begrijpen hoe belangrijk de delen van de puzzel waarmee het probleem niet opgelost kan worden. Door duidelijke taal te gebruiken, samen met veel illustraties, wordt het mogelijk om zonder veel omhaal de vele fouten te vinden die gemaakt werden, bij het opstellen van valse modellen van de bodem en valse burgerlijke wetten, die de Nederlandse stikstofcrisis zo moeilijk te doorgronden maken.

Met deze werkwijze geef ik het zoekproces binnen de wetenschap vorm.

Nieuwe alinea

De Fysisch Chemische eigenschappen van de bodem

Ik maak gebruik van het conceptuele model van de bodem!, zeg maar de puzzelstukjes van het probleem, die alle een duidelijke naam krijgen, De naam wordt gebruikt om de beschrijving van elk puzzelstukje toegankelijk te maken via een link. Het gebruik van zo'n link wordt soms gemarkeerd met een extra uitroepteken! om de lezer er aan te herinneren dat het gewenst is om de link eerst te volgen voordat er verder gelezen wordt. Bovendien gebruik ik standplaatsvergelijkingen, waarmee verbanden tussen puzzelstukjes worden gelegd. De opdruk van de puzzel is een doolhof en het is de kunst om het doolhof te verlaten, gegeven een vast beginpunt. Ik gebruik ook thema's dit zijn delen van de puzzel die passen en gaandeweg laten zien welke mogelijkheden er zijn om (al dan niet) uit het doolhof te kunnen ontsnappen. Het thema wetenschappelijke werkwijzen! gaat over het oplossen van de puzzel. Het thema diepte ontwatering! is belangrijk omdat het een oplossingspad bevat, terwijl het thema natuurlijke nitrificatie! de vorming van mest door bodembacteriën uit bodemlucht beschrijft, die mogelijk is in de dunne waterfilm met een extreem groot oppervlak, die zich hecht aan de korrels in de bodem. Uit een standplaatsvergelijking blijkt dat dit proces evenveel mest aanmaakt als via de Minas regels mag worden ingebracht in een weiland..


  1. D. Lohse, Kijk, luister, en sta open, Campus 1, Mei 2020.
  2. Wikipedia: The Mead & Conway revolution.

Voorbeelden

Call to action